Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

JKP ministri pamet valdības sēdi, kurā lemj par Mežvieta atkārtotu iecelšanu amatā VVD

© F64 Photo Agency

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ministri nepiedalās valdības sēdes slēgtajā daļā, kur ministri lemj par Normunda Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu Valsts drošības dienesta (VDD) vadītāja amatā, žurnālistiem pavēstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Viņa ieskatā, jautājums par Mežvieta pilnvaru termiņa pagarinājumu nenotiek pēc labiem pārvaldības principiem, jo par vienas no valsts svarīgākajām amatpersonām iecelšanu tiek spriests pēkšņi un aiz slēgtām durvīm.

"Visas iepriekšējās valdības apstiprināja amatpersonas, neļaujot sabiedrībai uzzināt par viņu paveikto. Bet sabiedrībai ir tiesības uzdot jautājumus. Turklāt publiskās debatēs drošības iestāžu amatpersonas iegūtu lielāku autoritāti," uzsvēra Bordāns.

Viņš norādīja, ka JKP nav iebildumu pret konkrētu personu, bet gan veidu, kā amatpersona tiek izvirzīta amatam, proti, lēmums par virzīšanu tiek pieņemts vienas nakts laikā un jautājums tiek skatīts valdības sēdes slēgtajā daļā.

Tieslietu ministrs informēja, ja JKP ministri pameta valdības sēdes slēgto daļu un nepiedalījās Mežvieta apstiprināšanā uz nākamo termiņu. "JKP neuzņemsies atbildību par neefektīvu drošības dienestu darbu," piebilda Bordāns.

Likums paredz, ka VDD priekšnieku amatā uz pieciem gadiem ieceļ Ministru kabinets pēc attiecīgās nozares ministra ierosinājuma. Trīs mēnešus pirms amata pilnvaru termiņa beigām pēc attiecīgā ministra ieteikuma Ministru kabinets pieņem lēmumu par termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem vai pamatotu lēmumu par atbrīvošanu no valsts drošības iestādes vadītāja amata.