Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

ASV Pārstāvju palāta ierobežos Trampa pilnvaras sākt karu ar Irānu

© AFP/Scanpix

ASV Kongresa Pārstāvju palāta piektdien nolēma ierobežot prezidenta Donalda Trampa pilnvaras uzbrukt Irānai, paužot bažas, ka viņa kareivīgā politika var nozīmēt virzību uz nevajadzīgu karu.

Demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta pieņēma aizsardzības likuma projekta grozījumu, kas aizliegtu finansēt militārās operācijas pret Irānu, ja tās nav paredzētas pašaizsardzībai un ja tās nav tieši apstiprinājis ASV Kongress.

To tomēr neizdevās pieņemt Kongresa augšpalātā Senātā, kur vairākums ir republikāņiem. Abām palātām būs jāved sarunas par aizsardzības likuma projekta galīgo variantu.

Demokrātu kongresmenis Ro Kana, kurš ierosināja šī grozījuma pieņemšanu, sacīja, ka Pārstāvju palātas balsojums parādījis to, ka ASV ir apnicis karot.

"Vaļsirdīgi sakot, tas novērsīs to, ko šis prezidents amerikāņu tautai apsolīja nedarīt - neiesaistīties vēl vienā nebeidzamā, dārgā karā Tuvajos Austrumos," teica Kana.

Tramps, kurš izstājās no kodolvienošanās ar Irānu un noteica sankcijas pret šo valsti, jūnijā bija apstiprinājis trieciena veikšanu pret Irānu pēc tam, kad tā notrieca ASV izlūkošanas dronu, bet pēdējā brīdī atsauca šo triecienu.

Tramps ir paudis uzskatu, ka viņam ir juridiskas tiesības uzbrukt Irānai. ASV administrācijas ir izmantojušas spēka lietošanas apstiprinājumu, ko pieņēma Kongress pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem, lai attaisnotu vairākas militārās operācijas pasaulē.

Grozījuma pieņemšanu Pārstāvju palātā atbalstīja ne vien demokrāti, bet arī 27 republikāņi un viens neatkarīgais kongresmenis.