Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Lietuvā stāsies amatā jaunais prezidents Gitans Nausēda

© EPA/Scanpix

Lietuvā šodien amata zvērestu dos jaunais valsts prezidents Gitans Nausēda, pārņemot pilnvaras no līdzšinējās prezidentes Daļas Grībauskaites, kas šajā amatā atradusies desmit iepriekšējos gadus.

Inaugurācijas dienas rītā Nausēda iecerējis vispirms doties pie Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča pieminekļa, bet plkst.11 Lietuvas Seimā sāksies svinīga sēde, kurā paredzēta zvēresta došanas ceremonija. Tai sekos Lietuvas Bruņoto spēku godasardze Neatkarības laukumā pie parlamenta ēkas un parāde Ģedimina prospektā.

Plkst.13 Viļņas katedrālē tiks noturēta mise, bet pēc tās Katedrāles laukumā notiks Viļņas pilsētu un ārvalstu lietuviešu karogu godināšanas ceremonija.

Tad jaunais prezidents ieradīsies Simona Daukanta laukumā, lai pārņemtu no savas priekšgājējas prezidenta pili, un teiks runu. Pils Baltajā zālē līdzšinējā Lietuvas valdība saskaņā ar konstitūciju noliks savas pilnvaras, un prezidentam 15 dienu laikā būs jāiesniedz Seimam nākamā premjera kandidatūra.

Pēcpusdienā Simona Daukanta laukumā sāksies svētku koncerts, kurā būs pārstāvēti mūziķi no visiem desmit Lietuvas apriņķiem, bet vakarpusē Nausēda par godu savai inaugurācijai rīkos svinīgu pieņemšanu prezidenta pils iekšpagalmā.

Uz pieņemšanu uzaicināti vairāk nekā 2000 cilvēki. Pildot iepriekš doto solījumu, Nausēdas komanda par viņa viesiem izraudzījusies daudz kultūras, izglītības, zinātnes un mākslas cilvēku, ārstu, garīdznieku, bijušo politieslodzīto tuvinieku un sabiedrisko organizāciju aktīvistu. Jaunais prezidents neslēpis, ka aicinājis arī pazīstamus viedokļu līderus, tai skaitā tādus, kuriem viņš var pateikties par atbalstu vēlēšanās.

Augsta līmeņa ārvalstu viesi uz Lietuvas prezidenta inaugurācijas svinībām nav aicināti. "Mēs būtu ļoti gribējuši uzaicināt visus. Diemžēl augstākā līmeņa ārvalstu līderus nolēmām neuzaicināt vienkārša iemesla pēc - prezidents grib vairāk laika atvēlēt tautai, vienkāršajiem cilvēkiem, bet, ja mēs uzaicinātu augsta līmeņa līderus no ārvalstīm, būtu nepieciešama atsevišķa programma katram no viņiem," iepriekš skaidrojusi inaugurācijas komisijas vadītāja Aļģe Budrīte.

55 gadus vecais ekonomists, bijušais ilggadējais Lietuvas "SEB bankas" prezidenta padomnieks Nausēda prezidenta vēlēšanās piedalījās kā neatkarīgais kandidāts. 26.maijā notikušajā vēlēšanu otrajā kārtā viņš pārspēja savu sāncensi, bijušo finanšu ministri Ingrīdu Šimonīti ar gandrīz divkāršu balsu skaitu. Nausēda šai balsojumā ieguva 65,68%, bet Šimonīte - 33,04% balsu.

Pēc ievēlēšanas Nausēda izteicās, ka ka vēlas mainīt tradīcijas, ieturēt atvērtāku darba stilu, rīkot regulāras preses konferences un savā inaugurācijā redzēt plašāku inteliģences pārstāvju loku.