Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Brokas kolēģe LU Anda Ozola nav aizturēta, un KNAB ar viņu neesot kontaktējies

© f64

Ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētās politiķes Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) kolēģi Latvijas Universitātē (LU) Andu Ozolu, kuras vārds kopā ar Brokas vārdu figurē vairāku atsevišķu LU organizētu iepirkumu protokolos, izmeklētāji nav kontaktējušies, un viņa kriminālprocesā nav aizturēta.

Viņa uzsvēra, ka LU ir izveidotas vairākas iepirkumu komisijas, un, visticamāk, KNAB interesējies par to Brokas vadīto komisiju, kurā vadītāja vietniece ir LU rektora vietniece infrastruktūras attīstības jautājumos Edīte Megne.

Vaicāta, vai nojauš, saistībā ar kādu iepirkumu varētu būt aizturēta Broka, Ozola aģentūrai LETA atbildēja, ka kolēģe ar viņu neesot dalījusies šāda veida informācijā. Līdz ar to Ozola par KNAB sākto kriminālprocesu neko nezinot, turklāt patlaban viņa atrodoties atvaļinājumā.

LETA jau ziņoja, ka KNAB pirmdien lietā par vismaz 20 000 eiro kukuļa ņemšanu aizturējis trīs personas, tostarp Rīgas domes deputāti un LU rektora vietnieci juridiskajos jautājumos Broku, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā Ina Druviete aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB darbinieki pirmdien bija ieradušies LU, taču viņa nekomentēja vai veiktas izmeklēšanas darbības. Tāpat Druviete nesniedza citus komentārus.

Arī KNAB sākotnēji aģentūrai LETA nekomentēja, vai pirmdien kādā kriminālprocesā veiktas kratīšanas un vai aizturētas personas. Taču vēlāk KNAB izplatīja informāciju, ka pirmdien iepriekš sākta kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā birojs veicis neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairākas kratīšanas. Kriminālprocess sākts par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

KNAB esot ieguvis ziņas, kas liecina, ka valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Procesa virzītāja rīcībā esošie fakti dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu biedrībai, skaidroja KNAB. Iespējamā kukuļa summa nav mazāka par 20 000 eiro.

LU publicētais 2019.gada Iepirkumu komisijas lēmums par kādu iepirkumu liecina, ka tieši Broka ir minētās komisijas priekšsēdētāja, bet viņas vietniece ir LU Administrācijas atbalstu grupas vadošā eksperte Ozola. No kāda cita iepirkuma dokumentiem savukārt izriet, ka citā Brokas vadītā komisijā vadītājas vietniece ir Megne.

Detalizētāku informāciju KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

Sazināties ar Broku aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies, jo viņas tālrunis ir izslēgts.