Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Levits uzrunā tautu pie Brīvības pieminekļa; iedzīvotāji prezidentam novēl veselību un Dieva svētību

© F64 Photo Agency

Valsts prezidents Egils Levits šodien pēc inaugurācijas uzrunā pie Brīvības pieminekļa atgādināja par tēvzemes un brīvības vērtībām, kā arī pauda ticību par Latviju kā modernu valsti Eiropas ziemeļos.

Prezidents uzrunā norādīja, ka tēvzeme un brīvība ir vērtības, pēc kurām latviešu tauta vienmēr tiekusies. Tās ir vērtības, kas reiz bija izcīnītas, pēc tam zaudētas un tad atkal atgūtas, sacīja prezidents.

Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

"Tēvzeme ir mūsu zeme, ar ko esam saistīti paaudžu paaudzēs, vienalga, kur mēs fiziski atrodamies. Tā ir zeme, kas mums pieder. Tā ir mūsu arī tad, kad šeit saimnieko sveša vara. Tā ir zeme, kas nosaka mūsu likteni. Tā ir zeme, kuras likteni nosakām mēs," norādīja Levits.

"Savukārt brīvība ir cilvēka dabiskais stāvoklis, stāvoklis, kurā varam izvēlēties starp alternatīvām. Tas ir stāvoklis, kurā varam paši noteikt savu brīvtelpu, tās robežas, kuru ietvaros varam rīkoties kā vēlamies. Tas ir stāvoklis, kurā varam īstenot savu gribu un vēlmes," pauda prezidents.

F64 Photo Agency

Prezidents vērsa uzmanību, ka lietvārdus "tēvzemei" un "brīvībai" saista saiklis "un". Tas nozīmē, ka tēvzeme un brīvība sader kopā un tām ir jābūt kopā, šis saiklis uzliek pienākumu nodrošināt, ka tēvzeme ir brīva, sacīja Levits. "Tēvzeme ir brīva, kad mēs kā katrs atsevišķs cilvēks esam brīvi un visi kopā kā demokrātiska sabiedrība savā tēvzemē varam brīvi lemt par to, kā vēlamies dzīvot," uzsvēra valsts pirmā persona un atgādināja, ka Latvijas tauta tiek aicināta veltīt savas pūles tēvzemei un brīvībai.

Levits savā uzrunā pauda ticību Latvijai kā tiesiskai un taisnīgai valstij, kur cieņā ir solidaritāte un gatavība palīdzēt cits citam.

"Es ticu Latvijai kā labklājīgai valstij, kur katram ir pieejama kopējā labuma daļa - gan materiālā, gan garīgā, gan sociālā nozīmē. Mēs visi kopā spējam tādu Latviju veidot. Es ticu Latvijai kā modernai valstij Eiropas ziemeļos, mūsu zinātnieku un uzņēmēju spējai konkurēt pasaules līmenī, mūsu mākslinieku spējai dot pasaulei jaunas un negaidītas atziņas. Es ticu Latvijai, kurā mēs ikkatrs, latvieši un mazākumtautību pārstāvji, mēs, Latvijas tauta, stipri savā valstsgribā, spējam veidot savu valsti kā mājas katram no mums," noslēdzot uzrunu, paziņoja Levits.

Valsts prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa ir jauna tradīcija inaugurācijas dienā. Valsts prezidenta amatā Levits stājās šodien, nododot svinīgo solījumu Saeimas sēdē.

Iedzīvotāji, kas apmeklēja Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu pie Brīvības pieminekļa, jaunajam prezidentam vēlēja veselību, izturību un Dieva svētību, novēroja aģentūra LETA.

Pēc uzrunas Levits devās pie klātesošajiem apmeklētājiem, daudzi no kuriem prezidentam un viņa kundzei dāvāja ziedus. Levits ar iedzīvotājiem centās pārmīt pāris vārdus. Galvenokārt prezidents uzsvēra, ka viņam būs nepieciešama iedzīvotāju palīdzība, lai sasniegtu izvirzītos mērķus.

Klātesošie Levitu aicināja pievērst uzmanību vairākām problēmām valstī, tostarp tām, kas skar cilvēkus ar īpašām vajadzībām, savukārt viņa kundzei Andrai Levitai iedzīvotāji lūdza parūpēties par medicīnas jomu Latvijā.

Levitu apsveikt bija ieradušies arī viņa bijušie kolēģi no Eiropas Savienības tiesas (EST), kuri kopā ar jauno prezidentu nofotografējās.

Tāpat apsveicēju pūli bija arī cilvēki no Vācijas un ASV. Savukārt kāda vecāka gada gājuma kundze Levitam sacīja, ka viņš "ir Latvijai kā Dievs". Turpretim citi apmeklētāji uzteica Levita runu, tostarp kāds vīrietis norādīja, ka ir dzimis vienlaicīgi ar Brīvības pieminekli, tādēļ viņam Levita uzruna esot bijusi īpaši emocionāla.

Kopumā Levita atbalstam bija sapulcējuši aptuveni 1000 cilvēki.

Līdzšinējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien jaunajam Valsts prezidentam Egilam Levitam simboliski nodeva Rīgas pils atslēgas.

Sākumā Vējonis ar dzīvesbiedri Ivetu Vējoni Rīgas pils laukumā sagaidīja Levitu un viņa dzīvesbiedri Andru Levitu, lai pēc tam dotos pie Rīgas pils vārtiem.

Pasākumā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku karavīri, militārajam orķestrim izpildot muzikālo pavadījumu.

Pasākumu vēroja apmēram 100 iedzīvotāju un pilsētas viesu.

Savukārt ceremonijā Valsts prezidenta darba kabinetā Rīgas pilī Vējonis Levitam pasniedza Valsts prezidenta standartu. Levits pauda, ka to "turēs cieņā un godā".

Jaunais Valsts prezidents lakoniski novērtēja, ka, sēžot kabineta krēslā, paveras labs skats.

Valsts prezidenta standarts ir balts ar taisno krustu valsts karoga krāsu samēros. Krusta centrā valsts karoga krāsu pārtraukumā ir valsts lielais ģerbonis.

Valsts prezidenta amatā Levits stājās šodien, nododot svinīgo solījumu Saeimas sēdē.

Valsts prezidenta amatā Levits stājās šodien, nododot svinīgo solījumu Saeimas sēdē.