Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Pie Saeimas frakcijām nepiederošie deputāti arī alum grib samazināt akcīzes nodokli

© F64

Saistībā ar gaidāmo akcīzes likmes samazināšanu stiprajam alkoholam pie Saeimas frakcijām nepiederošie opozīcijas deputāti rosina samazināt akcīzes nodokli arī alum.

Attiecīgo priekšlikumu iesnieguši Saeimas deputāti Aldis Gobzems, Didzis Šmits, Jūlija Stepaņenko, Linda Liepiņa un Karina Sprūde.

Parlamentārieši rosina pašreizējo minimālo likmi par 100 litriem alus 14,9 eiro samazināt līdz 12,5 eiro. Savukārt 8,1 eiro likmi par spirta tilpumprocentu rosināts samazināt līdz 6,8 eiro. Jaunās likmes rosināts piemērot no 1.jūlija.

Opozīcijas deputāti norāda, ka Igaunija akcīzes nodokli samazina par 25% ne tikai stiprajam alkoholam, bet arī alum. Tāpēc arī politiķi rosina samazināt akcīzi alum par 8%, lai atgrieztos 2018.gada līmenī. Parlamentārieši pauž, ka, ja valdība uzskata, ka ir ārkārtas situācija, tad nav pieļaujama nevienlīdzīgas attieksmes demonstrēšana pret Latvijas alus ražotājiem.

Kā ziņots, Saeima 21.jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15%.

Izmaiņas saistītas ar Igaunijas pieņemto likumu, kas paredz no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.

Akcīzes nodokli stiprajam alkoholam varētu samazināt uz ierobežotu termiņu, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP).

Jau iepriekš tika prognozēts, ka atsevišķi deputāti varētu iesniegt priekšlikumu par to alkoholisko dzērienu klāsta paplašināšanu, kam būtu samazināms akcīzes nodoklis.