Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Lielbritānijas aizsardzības ministre brīdina: Pastāv briesmas uzsēsties populisma tīģera mugurā

© EPA/Scanpix

Lielbritānijas aizsardzības ministre Penija Mordonta sestdien brīdinājusi pārējos Konservatīvās partijas biedrus no pakļaušanās populismam, izvēloties premjerministres Terēzas Mejas pēcteci.

Lai gan Mordonta stingri iestājas par aiziešanu no Eiropas Savienības (ES), viņa atteikusies atbalstīt Borisu Džonsonu, kurš šobrīd ir favorīts cīņā par toriju līdera krēslu.

"Pastāv briesmas uzsēsties populisma tīģera mugurā," tabloīdā "Daily Mail" publicētajā komentārā brīdinājusi ministre.

Mordonta paudusi atbalstu pašreizējam ārlietu ministram Džeremijam Hantam, kurš ir vadošais starp mēreni noskaņotajiem kandidātiem un ceturtdien notikušajā konservatīvo parlamenta deputātu balsojuma pirmajā kārtā ierindojās otrajā vietā aiz Džonsona.

Par Džonsona kandidatūru balsoja 114 no 313 parlamenta apakšpalātā pārstāvētajiem torijiem, bet Hants ieguva 43 balsis.

Mordonta norādījusi, ka konservatīvajiem līdera amatā nav vajadzīgs nedz "palicējs", nedz "aizgājējs", bet gan demokrāts.

Viņa uzsvērusi, ka partijai vajadzīgs tāds vadītājs, kas spēj uzklausīt citu viedokļus, vest sarunas un apvienot gan partiju, gan vēlētājus.

Ministre piebildusi, ka Hants ir politiķis, kas dara, nevis tikai runā, kas "rada izdevības, ne tikai tās izmanto, kas ļaudis apvieno, nevis šķeļ".

Piektdien Konservatīvo musulmaņu foruma līderis Muhameds Amins paziņoja, ka aizies no partijas, ja par tās vadītāju kļūs Džonsons.

Viņš norādīja, ka Džonsons izsmējis islamticīgās sievietes, kas nēsā parandžas, pielīdzinot tās pastkastītēm.

Uz sabiedriskās raidorganizācijas BBC jautājumu, kāpēc Džonsons ir tik populārs partijas ierindas biedru vidū, Amins atbildējis, ka "ir daudz briesmīgu cilvēku, kas bijuši populāri".

"Kritērijs ir, vai cilvēks ir pietiekami morāls, lai kļūtu par premjerministru. Manuprāt, ka viņš (Džonsons) neatbilst šim kritērijam," norādījis Amins.