Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

"Saskaņa" sašutusi par Uzvaras parka demontāžas iniciatīvas iekļaušanu Saeimas dienaskārtībā

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija sašutusi par vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju iniciatīvas par tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu iekļaušanu parlamenta dienaskārtībā.

Ceturtdien deputātu vairākums atbalstīja kolektīvā iesnieguma nodošanu izskatīšanai komisijās. "Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA uzsvēra, ka tādejādi Latvijas augstākā likumdevēja vairākums ne tikai atbalstīja "šo apzināti provokatīvo rīcību", bet arī deva tai "zaļo gaismu" un iesaistījās tās īstenošanā.

"Šādas totalitāram populismam raksturīgas rīcības rezultātā ir uzsākts kārtējais kara ar pieminekļiem posms," uzskata politiskais spēks, uzsverot, ka parasti līdzīgus paņēmienus izmanto, lai novērstu uzmanību no varas nespējas praktiski risināt sabiedrībai vitāli svarīgos jautājumus par nodokļu sistēmas sakārtošanu, veselības aprūpi, kvalitatīvas izglītības pieejamību. "Tam visam ir viens savtīgs mērķis - noturēties varas krēslos," pārliecināti "Saskaņas" frakcijas deputāti.

Urbanovičs uzsvēra, ka "jebkura skriešana līdzi provokatīvajiem ierosinājumiem, mēģinājumiem uzspiest vienu vispareizāko viedokli par jebko" grauj sabiedrības solidaritāti, sadala sabiedrību un tautu labajos un sliktajos. Viņaprāt, tas var radīt bīstamas neatgriezeniskas sekas Latvijas tautai.

Tāpēc, aizstāvot Latvijas demokrātiskās vērtības, "Saskaņas" ieskatā ir jāsaka stingrs "nē" minētajai un jebkurai citai provokatīvai iniciatīvai.

Kā ziņots, Saeima nolēma 10 822 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par Uzvaras pieminekļa demontāžu" nodot izskatīšanai Saeimas Ārlietu komisijā un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Par likumprojekta turpmāko virzību iepriekš lēma Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Iniciatīvas autors Uģis Polis iepriekš atgādināja, ka piemineklis tika atklāts 1985.gadā - laikā, kad Latvija tika nelikumīgi okupēta. Iniciatīvas autors ir satraukts, ka viens no simboliem, kas latviešu tautai atgādina milzīgās ciešanas Padomju okupācijas dēļ, vēl aizvien atrodas Latvijas sirdī, Rīgā, turklāt tas ir liels un grūti nepamanāms. "Mūsdienās Uzvaras piemineklis jau sen vairs nav atceres piemiņas vieta padomju veterāniem "atbrīvotājiem", bet gan pārvērsts par strikti politisku pasākumu 9.maijā, kurš tiek sponsorēts no Kremļa puses un veidots Krievijas interesēs, kurš īsteno Kremļa plaši izvērsto propagandu," uzskata Polis.

Kā ziņots, Saeimā ir iesniegtas divas pretējās iniciatīvas - viena par pieminekļa demontāžu, bet otrā - par tā aizsardzību. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu deputāti izskatīja abus jautājumus un vienojās, ka iniciatīva par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu būtu jānodod izvērtēšanai parlamenta Ārlietu komisijā.

Vienlaikus Mandātu komisija noraidīja Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas iesniegto iniciatīvu par pieminekļu cīnītājiem pret nacismu aizsardzību. Viens no šādiem pieminekļiem ir arī tā dēvētais Uzvaras piemineklis Rīgā.

Mandātu komisijas deputāti pauda dažādus viedokļus par pieminekļa nākotni - parlamentāriešu vidū bija gan atbalsts tā demontāžai, gan noraidoši viedokļi par to, gan arī idejas par pieminekļa pārsaukšanu un okupācijas muzeja ierīkošanu.