Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Jaunievēlētajam prezidentam Levitam šķiet, ka Dombrovskis ir kvalificēts kandidāts komisāra amatam

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Valdis Dombrovskis (JV) ir ļoti kvalificēts kandidāts eirokomisāra amatam, bet par to, kurš ieņems šo amatu turpmāk, būs jāvienojas valdībai, šodien, pēc tikšanās ar Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu Dombrovski, uzsvēra jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš atzina, ka Dombrovski pazīst sen. Levitam kā Eiropas Savienības tiesas tiesnesim ir bijušas regulāras tikšanās ar Dombrovski kā eirokomisāru. Viņš uzsvēra, ka Latvija var pamatoti lepoties ar Dombrovski, kuram EK ir liela autoritāte.

Levits uzskata, ka valdības vilcināšanās ar Dombrovska kandidatūras izvirzīšanu komisāra amatam ir koalīcijas kompetences jautājums, un tas esot tikai normāli, ka patlaban notiekot diskusijas.

Uz jautājumu, vai Dombrovskis ir nolēmis pieņemt Eiropas Parlamenta deputāta mandātu vai turpināt darbu komisāra amatā, politiķis norādīja, ka gala lēmumu pieņems pēc tam, kad Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņos par to, kuru politiķi Latvija virzīs Eiropas komisāra amatam.

Dombrovskis stāstīja, ka patlaban viņam ir saplānotas darba tikšanās ar koalīcijas partijām, kuras vēlas pārrunāt ar viņu aktuālos jautājumus. Dombrovskis partijas plāno informēt par līdzšinējo darbu EK, ko tas dod Latvijai, kā arī turpmākajiem darba virzieniem.

Runājot par to, kuras jomas portfeli viņš vēlētos saņemt turpmākajam darbam, Dombrovskis teica, ka pēc sarunām ar Kariņu, vienojušies, ka Latvijai būtu nepieciešams portfelis ekonomikas un finanšu jomā. "Par portfeļu jauno sadalījumu vēl ir grūti ko teikt, jo par to lems nākamais EK prezidents," uzsvēra Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka šī ir pirmā tikšanās ar Levitu pēc viņa ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā, un tās laikā pārrunātas Eiropas Komisijas un Valsts prezidenta sadarbības iespējas.

Kā ziņots, Dombrovskis, kurš patlaban ieņem EK priekšsēdētāja vietnieka amatu eiro un sociālā dialoga jautājumos, maija beigās atkārtoti tika ievēlēts Eiropas Parlamentā. Viņš patlaban ir galvenais publiski izskanējušais Latvijas eirokomisāra amata kandidāts, taču valdības koalīcija vēl nav vienojusies par viņa nominēšanu. Koalīcija šī jautājuma lemšanu atlikusi līdz pirmdienai, 10.jūnijam.

Savukārt līdzšinējo Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Levitu Valsts prezidenta amatā Saeima ievēlēja 29.maijā ar 61 deputāta balsi. Viņa Valsts prezidenta pilnvaru termiņš sāksies 8.jūlijā.