Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Ķirsis vēlas, lai Turlais sasauc trīs "tukšās" sēdes ārkārtas vēlēšanu ierosināšanai

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Partijas "Vienotība" Rīgas domes frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis aicina Rīgas mēru Daini Turlo (GKR) sasaukt trīs "tukšas" sēdes, kurās netiktu nodrošināts kvorums, lai iespējami ātri varētu rīkot ārkārtas vēlēšanas, liecina Ķirša paustais raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Ķirsis neredz, kā Rīgas dome varētu strādāt un pieņemt lēmumus šādā sastāvā, tāpēc vienīgais risinājums ir sākt visu no "baltas lapas", proti, caur ārkārtas vēlēšanām.

Tikmēr Turlais norādīja, ka to nekad nedarīšot, jo nevēlas pieļaut, ka viņu izmanto šādu jautājumu risināšanai. Kā sacīja mērs, patlaban partijas "Gods kalpot Rīgai" un "Saskaņa" ir gatavas ārkārtas vēlēšanām, tomēr nav gatavas šādu situāciju iniciēt.

"Saskaņas" frakcijas vadītāja Anna Vladova raidījumā pauda nostāju, ka patlaban Rīgas domē notiekošais ir "cirks", kas rīdziniekiem nedarot nekā laba. Vienlaikus Vladova atzina, ka domē notiekošais ir arī "Saskaņas" atbildība, bet četru no "Saskaņas" atdalījušos deputātu nodevība neesot piedodama.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcijas vadītājs Nauris Puntulis pauda nostāju, ka Rīgas domē notiekošais ir saistīts ar vadošo partiju disciplīnu un rutīnu, kas augusi, nonākot līdz politiskajai krīzei.

Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītājs Jānis Ozols uzskata, ka politiskā krīze ir tikai "tortes virskārta", bet pašā pamatā ir dziļa saimnieciskā krīze.

Tikmēr partijas "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps uzskata, ka situācija Rīgas domē vēl nav sasniegusi tādu līmeni, kad būtu iespējamas ārkārtas vēlēšanas. Zeps pieļāva, ka situāciju Rīgas domē varētu risināt opozīcijas virzīts mērs.

Arī "Neatkarīgo deputātu frakcijas" vadītājs Valērijs Petrovs uzskata, ka ārkārtas vēlēšanas pagaidām nav nepieciešamas, jo, viņaprāt, vispirms jāmēģina strādāt ar esošo situāciju.

Tāpat arī Rīgas mērs Turlais uzskata, ka jāmēģina strādāt. Viņš pieļauj iespēju, ka Rīgas domes frakciju padomē būtu iespējams meklēt vairākumu par atsevišķiem jautājumiem, tādējādi nodrošinot lēmumu pieņemšanas procesu.

Tikmēr Puntulis uzskata, ka Turlā piedāvāta konstrukcija varētu darboties līdz nākamā gada budžeta pieņemšanai, bet ne ilgāk. Šādu nostāju pauda arī Petrovs, kurš pieņem, ka šāda konstrukcija varētu nozīmēt, ka netiks pieņemts Rīgas domes nākamā gada budžets.

Arī Ozols neredz, kā Rīgas dome šādā stāvoklī spēs strādāt, tomēr dos iespēju Turlajam mēģināt savākt 32 balsis.

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļā pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas sašķēlās partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No frakcijas "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs, kuri piektdien izslēgti arī no partijas kopumā.

Tagad visas Rīgas domes opozīcijas frakcijas vienojušās parakstīties par ārkārtas sēdes sasaukšanu, kurā tiks rosināts izteikt neuzticību Turlajam.