Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Džonsonam tiesā būs jāatbild par pretrunīgajiem apgalvojumiem "Breksita" kampaņas laikā

© EPA/Scanpix

Lielbritānijas bijušajam ārlietu ministram un potenciālajam premjeres Terēzas Mejas pēctecim Borisam Džonsonam jāstājas tiesas priekšā saistībā ar pretrunīgajiem apgalvojumiem, kurus viņš izteica 2016.gadā breksita referenduma kampaņas laikā, trešdien vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Džonsons tiek apsūdzēts par ļaunprātīgu amata pilnvaru izmantošanu saistībā ar apgalvojumiem, ka viņš esot melojis sabiedrībai, kad kampaņā pirms referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) apgalvojis, ka breksits ļautu ietaupītu 350 miljonus mārciņu (396 miljonus eiro) nedēļā.

Tādu apgalvojumu Džonsons publiski izteica pirms referenduma 2016.gada jūnijā, kurā 52% dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, un pirms Lielbritānijas parlamenta ārkārtas vēlēšanām 2017.gadā, kas Džonsona pārstāvētajai Konservatīvajai partijai bija neveiksmīgas.

Ziņu aģentūra "Press Association" trešdien citē tiesnesi, kas paudusi apmierinājumu, ka "šī ir pienācīga lieta prasītās pavēstes izsniegšanai". Viņa gan nekomentēja kādas privātpersonas iesniegtās sūdzības pamatotību.

Džonsona piesauktie 350 miljoni jau kļuvuši par mēmu debatēs par breksitu. Šis skaitlis bija redzams uz slavenajiem britu divstāvu autobusiem līdzās solījumam šo summu piešķirt Lielbritānijas Nacionālajam veselības dienestam, kas cīnās ar finansējuma trūkumu, nevis ES budžetam.

Tomēr vairāki eksperti uzsvēruši, ka šādi dati neesot patiesi un aprēķinos neesot ņemts vērā finansējums, ko Lielbritānija saņem no ES.

2017.gada septembrī Lielbritānijas Statistikas pārvalde vēstulē Džonsonam norādīja, ka skaitlis ir "acīmredzama oficiālās statistikas ļaunprātīga izmantošana".