Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Par EP vēlēšanu pagarināšanu CVK papildus piešķir 160 000 eiro

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ministru kabinets otrdien lēma piešķirt Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) papildus 160 004 eiro par Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu pagarināšanu.

Līdzekļi piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valsts prezidents šā gada 24.maijā izsludināja grozījumus EP vēlēšanu likumā, kas nosaka, ka iepriekšējā balsošanas dienā, proti, piektdien vēlēšanu iecirkņu darba laiks tika pagarināts līdz plkst.20.

Lai vēlēšanu komisijai izmaksātu atlīdzību par četrām papildu darba stundām un samaksātu par darbinieku ēdināšanu, bija nepieciešams papildu finansējums.

LETA jau vēstīja, ka kopumā 2019.gada EP vēlēšanām bija reģistrēti 1 411 955 balsstiesīgie.

Iepriekšējā balsošana notika trīs dienās - ik dienu vairākas stundas. Šajā laikā tika paredzēta iespēja vēlēt jebkurā iecirknī - šajā gadījumā iecirknis, kurā vēlētājs reģistrēts, un iecirknis, kurā vēlētājs balso, tiešsaistes sistēmā apmainījās ar informāciju, lai pārliecinātos, ka konkrētais cilvēks jau nav nobalsojis.

Pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā, trešdien, šī sistēma tehnisku iemeslu dēļ nebija pieejama aptuveni piecas minūtes, bet ceturtdien tā nestrādāja visu iecirkņu darba laiku. Kā novēroja aģentūra LETA, tā dēļ vairākiem simtiem balsstiesīgo, kas vēlējās piedalīties iepriekšējā balsošanā, nācās pamest vēlēšanu iecirkņus nenobalsojušiem.

Ņemot vērā šo situāciju, Saeima dažās stundās pieņēma grozījumus EP vēlēšanu likumā, lai pēdējā iepriekšējās balsošanas dienā pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darbu par četrām stundām - līdz plkst.20.