Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Lielbritānijas iekšlietu ministrs iesaistās cīņā par premjera krēslu

© AFP/Scanpix

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids pirmdien iesaistījies cīņā par premjerministra krēslu, kļūstot par devīto kandidātu uz amatu.

Atsaucoties uz premjeres Terēzas Mejas konservatīvo sliktajiem rezultātiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, Džavids pavēstīja, ka jaunajam partijas līderim ir jāatjauno vēlētāju uzticība.

Lielbritānijā EP vēlēšanās Breksita partija izcīnījusi 31,7% balsu un 29 no 73 vietām, kas Lielbritānijai ir EP. Tas būs vairāk, nekā leiboristiem un konservatīvajiem kopā. Konservatīvie palika piektajā vietā ar 8,7% balsu, kas ir sliktākais partijas rezultāts vēlēšanās kopš 1832.gada.

Atšķirībā no citiem kandidātiem uz Konservatīvās partijas un attiecīgi arī Lielbritānijas valdības vadītāja amatu, Džavids neuzstāja uz Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) 31.oktobrī ar vai bez vienošanās.

Pazīstamākais no kandidātiem ir bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kas pazīstams kā "stingrā breksita" piekritējs un grib, lai 31.oktobrī Apvienotā Karaliste izstājas no Eiropas Savienības arī tad, ja vienošanās ar bloka līderiem nebūs panākta.

Kā ziņots, Meja piektdien pavēstīja, ka 7.jūnijā atkāpsies no Konservatīvās partijas un līdz ar to arī valdības vadītājas amata, taču turpinās pildīt premjeres pienākumus līdz jauna partijas un valdības vadītāja ievēlēšanai.

Jaunais partijas un valdības vadītājs tiks izraudzīts līdz parlamenta vasaras brīvdienām, kas sāksies 20.jūlijā. Nedēļā, sākot no 10.jūnija, noslēgsies kandidātu atlase un pēcāk partijas biedri izvēlēsies starp diviem vadošajiem kandidātiem. Rezultāti tiks paziņoti līdz parlamenta vasaras brīvdienām.