Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

JKP ar vēlēšanu rezultātiem ir apmierināti un apstrīdēt tos neplāno

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Jaunā konservatīvā partija ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātiem ir apmierināta un apstrīdēt tos neplāno, norādīja partijas priekšsēdētājs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošajiem neoficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem, JKP nupat notikušajās EP vēlēšanās ieguvusi 4,3% balsu, kas neļauj tai tikt pie neviena EP deputāta mandāta. Pēc Bordāns teiktā, par šādu vēlēšanu rezultātu viņam nav jākaunas, jo partija piedāvājusi Latvijas vēlētājiem "cienījamu līderu sarakstu".

"Acīmredzot vēlētāji ir izvēlējušies vairāk liberālo vērtību piekritējus, un mēs viņu izvēli cienām," sacīja Bordāns, norādot, ka JKP vēlētājiem kā konservatīvo vērtību piekritējiem, iespējams, lielāka motivācija esot domāt par "savu zemi un māju", nevis Eiropas mēroga lietām.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka vēlētāji bieži vien EP vēlēšanās balso par konkrētām personām un viņu līdzšinējiem darbiem. "Mūsu izvirzītie līderi ir vēl jauni un mēs apzināmies, ka viņiem sevi jāpierāda. Taču ar rezultātu esam apmierināti un ievēlētajiem deputātiem novēlam veiksmi darbos, izņemot [Andrim] Amerikam, [Nilam] Ušakovam un [Tatjanai] Ždanokai," sacīja Bordāns.

Tāpat Bordāns pauda viedokli, ka līdz ar vēlēšanām partija ir ieguvusi jaunu līderi - politologu Andi Kudoru - kurš darbu partijā turpinās.

Līdzīgi kā citu partiju līderi, arī Bordāns nevēlējās komentēt, kurš pārstāvis būtu jāvirza eirokomisāra amatam, norādot, ka par to tuvākajā laikā lems koalīcija.

Apstrīdēt vēlēšanu rezultātus JKP neplāno.

Kā ziņots, ir saskaitītas nodotās balsis teju visos EP vēlēšanu iecirkņos, un vislielāko atbalstu - ap 26,2% - saņēmusi JV, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Par "Saskaņu" nobalsojuši aptuveni 17,5% vēlētāju, bet par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNK) - ap 16,4% vēlētāju.

Apvienību "Attīstībai/Par!" (AP) atbalstījuši ap 12,4% vēlētāju, bet partiju "Latvijas Krievu savienība" (LKS) - ap 6,3% balsstiesīgo.

Attiecīgi JV, "Saskaņa" un VL-TB/LNNK varētu iegūt pa diviem mandātiem EP, bet AP un LKS - pa vienam.

Zaļo un zemnieku savienība saņēmusi 5,34% vēlētāju atbalstu, taču varētu neiegūt mandātu EP. Tuvu 5% robežai ir arī Latvijas Reģionu apvienība un JKP.