Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Starp reģioniem EP vēlēšanās aktīvākie vēlētāji bijuši Rīgā

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās aktīvākie vēlētāji bijuši Rīgā, bet neaktīvākie - Latgalē, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

EP vēlēšanās, iekļaujot iepriekšējās dienās nodotās balsis, Rīgā (bez iecirkņiem ārzemēs) nobalsojuši 39,40% vēlētāju.

Tai seko Vidzeme, kur nobalsojuši 36,18% vēlētāju, Kurzeme - 30,10%, Zemgale - 29,58%, bet Latgalē balsot devušies 23,55% no kopējā šīs reģiona vēlētāju skaita.

Kopumā EP vēlēšanās nobalsojuši 33,51% no potenciālajiem vēlētājiem.

Aģentūra LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka lielāko atbalstu līdz šim saņēmusi "Jaunā Vienotība" - ap 26%, par "Saskaņu" nobalsojuši 17,6% vēlētāju, par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - aptuveni 16,2%. Savukārt apvienība "Attīstībai/Par!" saņēmusi ap 12% vēlētāju atbalstu.

Par partiju "Latvijas Krievu savienība" nobalsoja 6,4% vēlētāju, par Zaļo un zemnieku savienību - 5,6%, par Latvijas Reģionu apvienību - 5%.

Nav droši zināms, ka EP būs pārstāvētas partijas, kuras ar nelielu balsu pārsvaru pārsniegs 5% barjeru. Tas būs atkarīgs no aprēķina, kas būs jāveic atbilstoši likumā noteiktajai matemātiskajai formulai.

Vēl ir jāsaskaita rezultāti aptuveni 100 vēlēšanu iecirkņos, tostarp vairāk nekā 30 iecirkņos Rīgā.

Jau vēstīts, ka sestdien Latvijā notika EP vēlēšanas. Kopumā EP vēlēšanās varēja piedalīties 1 411 955 Latvijas iedzīvotāju.