Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Eksperts skeptisks par vēlētāju aktivitāti šajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijas iedzīvotāju aktivitāte būs zema Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) organizatorisko un tehnisko problēmu dēļ - lieli izrāvieni, salīdzinot ar 2014.gadu, nav gaidāmi, prognozēja politologs Kārlis Daukšts.

Viņš stāstīja, ka sākotnējais vēlētāju noskaņojums bija pozitīvs un aptaujas liecināja, ka iedzīvotāji ir gatavi doties pie urnām. Politologs piebilda, ka šīs nav vēlēšanas, uz kurām iedzīvotāji negribēja iet.

"Bet CVK rīcība ir nepieņemama un izraisījusi vēlētāju pretestību. Es domāju, ka ir ļoti slikta organizatoriskā kapacitāte. Ne tik daudz partiju vai kādi citi faktori, bet tieši organizācijas un tehnisku problēmu risinājumi ir ļoti slikti," pauda Daukšts.

Politologs prognozēja, ka vēlētāju aktivitāte būs apmēram pagājušo EP vēlēšanu robežās un lieli izrāvieni nav gaidāmi.

Jau ziņots, ka EP vēlēšanās līdz sestdienas plkst.12 Latvijā nobalsojuši kopumā 285,7 tūkstoši vēlētāju jeb 20,23% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Tostarp sestdien līdz plkst.12 Latvijā nobalsojuši 127,4 tūkstoši vēlētāju jeb 9,03% no kopējā vēlētāju skaita.

Tādējādi šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz šim bijusi nedaudz lielāka kā iepriekšējās EP vēlēšanās.

Iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, attiecīgajā laika periodā bija nobalsojuši kopumā 17,46% vēlētāju, tostarp iepriekšējā balsojumā - 6,84% vēlētāju, bet vēlēšanu dienā līdz plkst.12 bija nobalsojuši 10,62% vēlētāju.

Sestdien Latvijā notiek EP vēlēšanas. Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1,412 miljoni Latvijas iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirkņi Latvijā sestdien ir atvērti no plkst. 7 līdz 20.