Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

EP vēlēšanas: brīdina par iespējamu dezinformācijas kampaņu

© AFP/ SCANPIX

Risks, ka vēlētāji pirms šīs nedēļas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām varētu tikt pakļauti dezinformācijas kampaņai, joprojām ir aktuāls, brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre Vera Jourova.

"Fakts, ka šobrīd mēs nezinām par kādu lielu dezinformācijas uzbrukumu, nenozīmē, ka tāds nepastāv. Iespējams, tas nav atklāts," sarunā ar aģentūru DPA otrdien atzinusi Jourova.

"Mums priekšā vēl vairākas dienas. Tā nav paranoja. Tā ir piesardzība," piebildusi komisāre.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās, kas notiks no ceturtdienas līdz svētdienai, ir vairāk nekā 420 miljoniem balsstiesīgo ES pilsoņu.

Pēc apsūdzībām par Krievijas iejaukšanos ASV 2016.gada vēlēšanās un breksita referendumā ES amatpersonas ir nobažījušās par iespējamajiem mēģinājumiem manipulēt ar EP vēlēšanām par labu eiroskeptiķu partijām.

Eiropas Komisija (EK) pēdējā mēneša laikā īstenojusi virkni pasākumu, lai vērstos pret dezinformāciju, tostarp izveidojot ātrās reaģēšanas sistēmu un piesaistot tādu lielo sociālo mediju uzņēmumu kā "Facebook", "Google" un "Twiter" atbalstu.

Jourova atzinusi, ka viņu nepārliecina acīmredzamu pierādījumu neesamība par Krievijas mēģinājumiem ietekmēt EP vēlēšanas.

"Fakts, ka mums nav zināms neviens liels, izolēts gadījums, kuru mēs varētu uzrādīt, nenozīmē, ka maziem starpgadījumiem nav nekādas ietekmes," norādījusi komisāre.

Jourova, kas ir Čehijas pilsone, atsaukusies uz savu personīgo pieredzi, savulaik dzīvojot aiz dzelzs priekškara.

Viņa uzsvērusi, ka meli bieži ir "seksīgāki" nekā realitāte.

"Ļoti labi atceros, kā darbojas krievu propaganda. Simtkārt atkārtoti meli [kļūst] par patiesību," norādījusi komisāre.