Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Ždanoka vēlas pārmaiņas ES

© F64

Eiropas Savienībā (ES) ir jānodrošina lielāka līdzība starp valstīm sociālo tiesību jomā, šādu nostāju intervijā pauda Latvijas Krievu savienības (LKS) saraksta līdere Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, bijusī EP deputāte Tatjana Ždanoka.

Redziet, ir izrēķināts, kāds ir rezultāts 15 gadiem kopš ES paplašināšanās. Vecās Eiropas valstis ieguva no šīs paplašināšanas. (..) Mēs zaudējām ražotnes, darba vietas, un tagad mūsu cilvēki brauc uz Rietumiem," pārmaiņu nepieciešamību skaidroja politiķe.

Ždanoka uzskata, ka būtu jāievieš piemaksas noteiktu profesiju pārstāvjiem un to varētu darīt no citu ES dalībvalstu līdzekļiem. "Pirms "Brexit" referenduma es dzirdēju ļoti daudz aicinājumu apturēt šo plūsmu no Austrumeiropas. Tad palīdziet! Palīdziet piemaksāt mūsu ārstiem, teiksim, lai viņi šeit ārstē cilvēkus, nevis brauc prom," teica Ždanoka.

Pēc viņas domām, ir jāpalielina ES budžets. To varot veidot ne tikai no tiešām dalībvalstu iemaksām, bet arī no nodokļiem vai nodevām, piemēram, par banku pārskaitījumiem u.tml. "Tādas idejas ir jau sen. Otra lieta, protams, ir tā, ka ļoti liela daļa no šī budžeta aiziet tiešmaksājumiem lauksaimniekiem, kas joprojām ir ļoti nevienlīdzīgi. Mūsu zaļā grupa piedāvāja, lai tiešmaksājumi būtu atrunāti un būtu paredzētas ne visām lauksaimniecības ražotnēm, bet tām, kas ražo ekoloģiski tīru produkciju," skaidroja politiķe.

Tāpat ir nepieciešama minimālās iztikas normas iestrāde un fiksēšana visā ES, akcentēja Ždanoka. "Pagaidām tas eksistē tikai rezolūcijās un rekomendācijās, nevis direktīvās, bet tai būtu jābūt 60% apmērā no vidējās algas. Latvijā vidējā alga ir 1000 eiro, tātad iztikas minimumam ir jābūt 600 eiro, bet mums minimālā alga ir 430 eiro, daudzas pensijas un pabalsti ir vēl zemāki," norādīja LKS līdere.