Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Boriss Džonsons gatavs kandidēt uz Lielbritānijas premjera amatu

© Reuters/Scanpix

Lielbritānijas bijušais ārlietu ministrs un viens no redzamākajiem breksita atbalstītājiem Boriss Džonsons ceturtdien apstiprināja apņemšanos kandidēt uz premjerministra amatu, kad pašreizējā valdības vadītāja Terēza Meja posteni būs pametusi, vēsta britu mediji.

"Protams, es uz to pretendēšu," runājot darījumu aprindu sarīkojumā Mančestrā, Anglijas ziemeļrietumos, sacīja Džonsons, apstiprinot pieņēmumus, kādi jau labu laiku bijuši vairumam komentētāju un kolēģu.

Meja vēl nav nosaukusi konkrētu datumu, kad Dauningstrītu pametīs, bet viņa solījusi atkāpties, tiklīdz būs nodrošināta breksita pirmā fāze.

Kā noprotams, interese par augsto amatu ir arī vairākiem Mejas valdības ministriem un vadošajiem likumdevējiem, kas pēdējā laikā sākuši uzstāties ar runām par plašāku tēmu loku, nekā tas bijis līdz šim.

Jau labu laiku ticis uzskatīts, ka Džonsons kandidēs uz premjera amatu, kad būs pienācis īstais brīdis, tomēr pēdējā laikā viņš lielu uzmanību sev nebija pievērsis.

Džonsons ticis apsūdzēts, ka maldinājis vēlētājus breksita jautājumā, tomēr viņš joprojām ir populārs Konservatīvo partijas ierindas biedru vidū, kas piedalīsies līdera vēlēšanās.

Džonsons pērn pameta ārlietu ministra amatu valdības breksita stratēģijas dēļ un bijis viens no skaļākajiem kritiķiem breksita nosacījumiem, par kādiem Meja novembrī vienojās ar Briseli.