Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Bukmeikeru prognozes: kuras Latvijas partijas iekļūs Eiropas Parlamentā?

© F64 Photo Agency

Eiropas Parlamenta vēlēšanās gaidāma ļoti sīva cīņa par Latvijas astoņām deputātu vietām Briselē, prognozē "Betsafe". Bukmeikeru ieskatā reālistisks ir arī scenārijs, kurā pa vietai parlamentā iegūtu astoņas dažādas partijas. Labākās izredzes iegūt lielāku pārstāvniecību ir "Saskaņai".

Korupcijas un naudas izšķērdēšanas skandālu virkne galvaspilsētā likusi Rīgas mēra krēslu pamest "Saskaņas" līderim Nilam Ušakovam, kura atrašanās "Saskaņas" sarakstā, visdrīzāk, ļaus partijai sasniegt līdz šim veiksmīgo rezultātu Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Paredzams, ka "Saskaņas" atbalstītāju īpatsvars varētu tuvoties 20%, tomēr uz lielas jautājuma zīmes ir tas, vai Ušakova popularitāte ļaus uz Briseli darbavietu pārcelt vēl kādam "Saskaņas" pārstāvim.

Uz divām vietām Eiropas Parlamentā var cerēt arī "Jaunā Vienotība", kurai līdz šim bijušas četras parlamentāriešu vietas. Mazākas izredzes uz vairākiem mandātiem ir "Attīstībai/Par!" un Nacionālajai apvienībai, savukārt pārējās partijas, visdrīzāk, var cerēt Eiropas Parlamentā iekārtot vienu savu pārstāvi.

"Betsafe" prognozē, ka Latviju Eiropas Parlamentā arī turpmāk pārstāvēs Latvijas Krievu savienība. Kamēr pārējās partijas lielākos tēriņus atvēl Saeimas vēlēšanām, Tatjanas Ždanokas vadītās partijas kampaņa ir viena no pamanāmākajām pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām. To apliecina arī Latvijas Krievu savienības trešā vieta aģitācijas izdevumos.

Interesantākā cīņa varētu norisināties ap 5% balsu slieksni, kas jāpārvar, lai piedalītos mandātu sadalē. Labas izredzes to paveikt ir "Progresīvajiem", kuriem Eiropas Savienības aktualitātes ir svarīgākas nekā citām partijām. Tāpat prognozējams, ka vietu Eiropas Parlamentā varētu iegūt Zaļo un zemnieku savienība, kas saraksta augšgalā izlikusi bijušā premjera Māra Kučinska valdības atpazīstamos ministrus Raimondu Bergmani un Danu Reiznieci-Ozolu. ZZS gan vēl atkopjas no zaudējuma Saeimas vēlēšanās, un uz augstiem panākumiem diez vai ir vērts cerēt arī šoreiz.

Visgrūtāk prognozējams ir Jaunās konservatīvās partijas rezultāts. Atbalsts partijai dažādu pētījumu aģentūru aptaujās krietni atšķiras. Iespējams, partija nošāvusi greizi, par saraksta līderi izvēloties politologu Andi Kudoru. Tomēr partijas atpazīstamība kopš Saeimas vēlēšanām joprojām ir pietiekami augsta, lai svarīgo 5% barjeru pārvarētu.

Tikmēr mazas izredzes iekļūt Eiropas Parlamentā ir Latvijas Reģionu apvienībai, kurai konkurence, visdrīzāk, izrādīsies par smagu. Savukārt pavisam niecīga iespēja aizķerties Briselē ir partijai KPV LV, kuras reitings piedzīvojis brīvo kritienu kopš partijas sašķelšanās un strīdiem starp partijas vadītāju Artusu Kaimiņu un Saeimas deputātu Aldi Gobzemu, kurš no partijas ticis izslēgts.