Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Pompeo un Lavrovs sarunās pauž ASV un Krievijas gatavību uzlabot attiecības

© Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien pavēstīja, ka abas valstis ir gatavas uzlabot attiecības.

Tiekoties ar Lavrovu Krievijas dienvidu pilsētā Sočos, Pompeo pauda cerības, ka abas valstis var "stabilizēt attiecības".

"Es esmu šeit šodien tāpēc, ka prezidents [Donalds] Tramps ir apņēmies uzlabot šīs attiecības," paziņoja Pompeo. "Mums ir domstarpības - katra valsts aizsargās savas intereses un rūpēsies par saviem cilvēkiem, taču mums nav jābūt pretiniekiem katrā jautājumā."

Savukārt Lavrovs pavēstīja, ka Krievija ir gatava pāršķirt jaunu lappusi attiecībās.

"Es uzskatu, ka ir laiks sākt veidot jaunu, atbildīgāku un konstruktīvāku problēmu savstarpējo izpratnes matricu," sacīja Lavrovs. "Mēs saprotam, ka abās pusēs ir uzkrājušies daudz aizspriedumu un aizdomu. Mēs no tā neko neiegūsim."

Preses konferencē pēc sarunām Pompeo pavēstīja, ka brīdinājis Krieviju neiejaukties nākamgad paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās un ka Krievijai ir jādemonstrē iejaukšanās izbeigšana.

Ja Krievija iejauksies 2020.gada vēlēšanās, "tas mūsu attiecības nostādīs vēl sliktākā vietā", sacīja Pompeo, aicinot Krieviju "demonstrēt, ka šāda veida aktivitātes ir pagātne".

Savukārt Lavrovs paziņoja, ka apsūdzības par Trampa kampaņas sadarbošanos ar Krieviju pagājušajās vēlēšanās ir "absolūta fikcija".

Pompeo arī pavēstīja, ka aicinājis Krieviju beigt atbalstīt Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro, taču Maskava šo aicinājumu noraidījusi.

Tāpat Pompeo pauda cerību, ka Krievija spēs vienoties ar jauno Ukrainas varu par sagūstīto ukraiņu jūrnieku atbrīvošanu.

Savukārt Lavrovs paziņoja, ka Kremlis pozitīvi atbildēs uz oficiālu Vašingtonas lūgumu organizēt abu valstu prezidentu tikšanos jūnijā Japānas pilsētā Osakā paredzētajā G20 samitā.

Vēlāk Pompeo ir paredzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, taču kā norādījis Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Krievija Pompeo un Lavrova tikšanos uzskata par "galveno notikumu".

Sekojošā tikšanās ar Putinu būs iespēja Pompeo un Lavrovam pasniegt "savu sarunu rezultātus un apspriest acīmredzamos jautājumus", paziņoja Peskovs.

Šī ir pirmā Pomepo vizīte Krievijā valsts sekretāra amatā un augstākās abu pušu sarunas teju gada laikā.

ASV un Krievijas starpā ir domstarpības virknē jautājumu, tostarp par Irānu, Venecuēlu, Ukrainu un ieroču kontroli.