Bijušais Latvijas vēstnieks ASV vērtē Trampa izvēli vēstniekam Latvijā

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

ASV prezidenta Donalda Trampa iecere vēstnieka amatam Latvijā nominēt karjeras diplomātu Džonu Lesliju Kārvailu vērtējama kā ļoti laba, šādu viedokli pauda bijušais Latvijas vēstnieks ASV un pašreizējais Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš (JV).

Viņš sacīja, ka karjeras diplomāti vienmēr ir ļoti labi sagatavoti profesionāļi, kuri parasti iemācās arī latviešu valodu. Lai gan personīgi Kalniņš Kārvailu nepazīstot, viņaprāt, šāda izvēle Latvijai nāks par labu.

"Mums ar ASV diplomātiem vienmēr bijušas labas attiecības un no jaunā vēstnieka es sagaidu to pašu," rezumēja Kalniņš.

Jau ziņots, ka Tramps gatavojas nominēt karjeras diplomātu Kārvailu vēstnieka postenim Latvijā, liecina Baltā nama oficiālajā tīmekļa vietnē publiskotā informācija.

Kārvails pašreiz ir ASV Valsts departamenta Personāla plānošanas un attīstības biroja direktora vietnieks. Pirms tam viņš strādājis diplomātiskajā dienestā dažādos amatos ASV vēstniecībās Brunejā, Nepālā, Itālijā, Irākā un Kanādā.

Pašreizējā ASV vēstniece Nensija Petita ASV Senātā amatā tika apstiprināta pirms trīs gadiem - 2015.gada 24.jūlijā. Lai gan vēstnieka amata termiņš parasti ir trīs gadi, Petita vēl turpina darbu Rīgā.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā bijuši deviņi ASV vēstnieki. Lielākā daļa bijuši karjeras diplomāti, izņemot divus politiski izraudzītus vēstniekus, kad pie varas bija Džordžs Bušs.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais