Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs: Konkurence uz Valsts prezidenta amatu tikai stiprina demokrātiju

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Labi, ja uz Valsts prezidenta amatu ir vairāk nekā viens kandidāts, šādi Latvijas Zemnieku savienības (LZS) lēmumu Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru telekanālā LNT vērtēja "Jaunās vienotības" politiķis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Pēc politiķa vārdiem, vismaz divu kandidātu izvirzīšana nozīmēs, ka starp viņiem būs diskusijas, kas savukārt stiprina demokrātiju.

Valdošās koalīcijas kandidātam Egilam Levitam Rinkēvičs saskata priekšrocības diplomātiskajā darbā, bet arī Jansona pieredze tiesībsarga darbā esot augstu vērtējama.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošās LZS valde nolēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsarga Jansona kandidatūru, aģentūru LETA informēja LZS un ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Jansons ir piekritis kandidēt uz valsts augstākās amatpersonas posteni. Par viņa kandidatūru ir notikušas konsultācijas ar apvienību veidojošajiem politiskajiem spēkiem, un paredzams, ka viņš būs ZZS virzīts kandidāts, norādīja politiķis. Savs lēmums šajā jautājumā vēl būs jāpieņem apvienībā esošajai Latvijas Zaļajai partijai (LZP).

LZS nolēmusi Jansona kandidatūru virzīt Valsts prezidenta amatam, jo viņš ir nepolitisks, nepartejisks kandidāts, tāpat LZS novērtē tiesībsarga paveikto darbu daudzu sabiedrības problēmu risināšanā, kā arī viņa kompetenci, uzsvēra politiķis.

LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars aģentūrai LETA trešdienas vakarā sacīja, ka LZP konceptuāli neiebilst pret Jansona kandidatūras virzīšanu Valsts prezidenta amatam. "Jansona kungs ir ļoti cienījama, godājama kandidatūra. Neiebilstam pret to, bet vēlamies uzklausīt viņa redzējumu vairākos jautājumos," teica Tavars.

Kā ziņots, koalīcijas vairākums vienojies Valsts prezidenta amatam atbalstīt Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru. Partijas "KPV LV" atsevišķi opozicionāri vēl varētu apspriest iespējamo rīcību šajā jautājumā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.