Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

ĀM: Latvija - droša un pievilcīga vieta, kur dzīvot, strādāt un investēt

© F64 Photo Agency

2019. gada 2. maijā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās konferencē “Spotlight Latvia” ASV, Denverā.

Konference “Spotlight Latvia” norisinājās jau otro reizi ar mērķi veicināt Latvijas preču un pakalpojumu eksportu uz ASV. Tā sniedz iespēju Latvijas uzņēmējiem iepazīt ASV uzņēmumus, kuri darbojas līdzīgās nozarēs, kā arī prezentēt savus produktus un pakalpojumus. Šogad konference veltīta veselīgam dzīvesveidam.

Konferences atklāšanas sesijā parlamentārā sekretāre pauda, ka uzņēmējdarbība, kas saistīta ar veselīgu dzīvesveidu, veselības tūrismu un ekotūrismu, ekoloģisku un veselīgu ēdienu, videi draudzīgām tehnoloģijām un biotehnoloģijām, strauji attīstās gan Latvijā, gan visā Ziemeļeiropā.

Tāpat Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra drošības nozīmi ekonomiskās izaugsmes stimulēšanā: “Mums ir dziļi iesakņojusies pārliecība, ka ilgtermiņa ekonomiskajai labklājībai ir jābalstās uz spēcīgu valsts drošību un aizsardzību. Mūsdienu starptautiski saistītajā pasaulē tas nevar tikt sasniegts bez uzticamiem sabiedrotajiem. Tāpēc Latvija lepojas ar to, ka ir aktīva un uzticama NATO dalībvalsts jau 15 gadus.”

“Latviju var raksturot kā vienu no drošākajām valstīm Eiropā. Tā ir droša un pievilcīga vieta, kur dzīvot, strādāt un investēt ne tikai šobrīd, bet arī ilgtermiņā. Latvijā uzņēmējdarbība ir ar stabilu skatu nākotnē,” turpināja parlamentārā sekretāre.

Zanda Kalniņa-Lukaševica arī uzsvēra ES vienotā tirgus nozīmi kā iemeslu un priekšrocību, kāpēc veidot partnerības ar Latvijas uzņēmējiem. Gan ES, gan ASV ir ne tikai divas lielākās ekonomikas, bet arī tās, kuras domā vislīdzīgāk, visatvērtāk un viscaurspīdīgāk. Tirdzniecība ir daļa no mūsu attiecībām. Tāpēc ES un ASV ir jāsadarbojas, lai novērstu šķēršļus savstarpējai tirdzniecībai, uzsvēra parlamentārā sekretāre.

“Es ceru, ka starp vairāk nekā simts dalībniekiem šodienas konferencē izveidosies jauni kontakti un nākotnē tiks noslēgti jauni sadarbības līgumi”, nobeigumā uzsvēra Z. Kalniņa-Lukaševica. Vairāki ASV uzņēmēji konferences laikā pauda nodomu attīstīt sadarbību ar partneriem Latvijā.

Klātesošos uzrunāja arī Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols un Denveras Ekonomikas attīstības un iespēju biroja izpilddirektors Eriks Hiraga (Eric Hiraga).

Savukārt paneļdiskusijās par veselības nozari piedalās uzņēmuma “SAF tehnika” valdes loceklis Jānis Bergs, Latvijas veselības tūrisma klastera vadītāja Gunta Ušpele, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis, Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, Amerikas Latviešu apvienības valdes priekšsēdis Pēteris Blumbergs un citi pārstāvji.

Konferenci organizē Latvijas-Amerikas tirdzniecības palāta ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Latvijas vēstniecības ASV, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Amerikas Latviešu apvienības, Pasaules brīvo latviešu apvienības un Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā atbalstu.