Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Atlikta maijā plānotā Lukašenko vizīte Latvijā

© SCANPIX

Kopš Eiropas Savienība pirms četriem gadiem atcēla sankcijas pret Baltkrieviju, tā cenšas panākt Baltkrievijas tuvināšanos Rietumiem. Šajā procesā līderību ir uzņēmusies Latvija. Par Eiropas pēdējo diktatoru dēvētais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko jau kopš 2017. gada ielūgts apmeklēt Latviju, tomēr gatavošanos vizītei abas puses sāka tikai pērn. Pirmā Lukašenko vizīte Eiropas Savienībā pēdējā desmitgadē bija paredzēta šī gada maijā, tomēr tā atlikta.

Raidījums vēsta, ka jau 2017.gadā, kad Eiropas Savienība jau bija atcēlusi sankcijas pret Baltkrieviju, toreizējais Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) bija ielūdzis Lukašenko vizītē apmeklēt Latviju, ko arī turpmākajās ministru sarunās Baltkrievijas puse bija pieņēmusi un atbildējusi apstiprinoši.

Lai gan plānotās vizītes laiks netika izziņots, bet gatavošanās tai bija sākusies un tika noteikts, ka Lukašenko Latviju apmeklēs maijā. Tomēr tagad tā uz nenoteiktu laiku atlikta, iespējams, kam par iemeslu kalpo tas, ka Valsts prezidentam Raimondam Vējonim tuvojas prezidentūras termiņa beigas.

"Pašlaik minēto jautājumu ietekmē Valsts prezidenta vēlēšanas, kuras būs maija beigās, jūnijā, tāpēc es nevaru pateikt, kad šī vizīte varētu notikt, lai gan ielūgums arvien ir spēkā," raidījumam sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Tomēr Kučinskis raidījumam pieļāva, ka pārceltā vizīte nav saistīta ar Latvijas puses neizdarībām un, iespējams, vizītes atcelšanas iniciatīva nākusi no Baltkrievijas puses.

"Es ar viņu šo jautājumu pārrunāju un esmu pārliecināts, ka Valsts prezidents bija gatavs Lukašenko uzņemt. Domāju, ka vizītes pārlikšana noteikti nav saistīta ar mūsu valsts divpusējām attiecībām, bet gan ar Baltkrievijas prezidenta dienaskārtību. Baltkrievijai tagad jāatrisina savas attiecības ar Krieviju un tās ir visnotaļ svarīgas, jo skar ekonomiskos jautājumus," sacīja Kučinskis.

Jau ziņots, ka 2018.gada jūlijā Baltkrievijas ārlietu ministra Vladimira Makeja vizītes Latvijā laikā viņš paziņoja, ka Latvijā Lukašenko varētu ierasties.