Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Deputāti maija sākumā lems par iedzīvotāji iniciatīvu par Uzvaras parka pieminekļa demontāžu

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija maija pirmajā pusē skatīs iedzīvotāju iniciatīvas par Uzvaras parkā esošo pieminekli, attiekšanos no deputātu kompensācijām un par pilsētu ielām "bez sāls".

8.maija sēdē paredzēts atbalstīt Saeimas lēmumprojektu, ka iedzīvotāju iniciatīva par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu būtu jānodod izvērtēšanai parlamenta Ārlietu komisijā. Mandātu komisija jau iepriekš vienojās par šādu iniciatīvas izskatīšanas tālāko virzību.

Komisija aprīlī noraidīja Latvijas Krievu savienības (LKS) līderes Tatjanas Ždanokas iesniegto iniciatīvu par pieminekļu cīnītājiem pret nacismu aizsardzību. Viens no šādiem pieminekļiem ir arī tā dēvētais Uzvaras piemineklis Rīgā.

Mandātu komisija 8.maijā arī sākotnēji izvērtēs iedzīvotāju iniciatīvu "Par solidāru Saeimas deputātu atteikšanos no kompensācijām", kā arī skatīs iniciatīvu "Par pilsētas ielām bez sāls".

Iniciatīvas autori par deputātu atteikšanos no kompensācijām norādījuši, ka šāds solis nepieciešams, lai novērstu situāciju, ka tautas priekšstāvji saņem ievērojamas transporta un dzīvesvietas kompensācijas par sava darba veikšanu, "kamēr tauta tiek galā, kā nu prot". Šāda rīcība arī novērstu parlamentāriešiem piešķiramo kompensāciju negodprātīgu izmantošanu, norāda iniciatīvas virzītāji.

Iniciatīva "Par pilsētas ielām bez sāls" paredz smilšu vai citu materiālu, nevis sāls izmantošanu ielu kaisīšanā. Rosināto izmaiņu pārstāvji norāda, ka piedāvā blīvi apdzīvotās vietās un pilsētās sāls kaisīšanas vietā izmantot smiltis. Iniciatīvas pārstāvis Filips Veckalns uzsver, ka pilnīgi nekaitīgu pretapledošanas materiālu nav, taču smiltis mazāk bojā apavus un automašīnu virsbūves nekā sāls. Tāpat smiltis, atšķirībā no sāls, nerada kairinājumu mājdzīvnieku ķepām, piebilsts iniciatīvas pieteikumā.