Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Apskati, kā Eiropas Parlaments mudina piedalīties vēlēšanās

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Pāris mēnešus pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām gatavību piedalīties tajās paudusi vien trešdaļa Eiropas Savienības (ES) pilsoņu. Lai mudinātu cilvēkus piedalīties vēlēšanās, EP nācis klajā ar videoklipu, kurā emocionāli cenšas uzrunāt vēlētājus piedalīties balsošanā.

Kā informē EP birojs Latvijā, īsfilma "Izvēlies savu nākotni" ir Frederika Planšona režisēts klips, kas attēlo bērna piedzimšanu un caur šādu prizmu aicina piedalīties gaidāmajās Eiropas vēlēšanās, paturot prātā nākamās paaudzes, kuru dzīvi ietekmēs šo vēlēšanu iznākums.

"Katrs no mums var dot savu pienesumu, bet kopā mēs varam panākt īstas pārmaiņas. Izvēlies Eiropu, kādā gribi redzēt mani uzaugam," vēstīts video.

Februāra beigās veiktās aptaujas liecina, ka 35% ES pilsoņu pauduši stingru apņemšanos piedalīties EP vēlēšanās, bet vēl trešdaļa (32%) vēl nebija pieņēmuši lēmumu balsot. Neskatoties uz to, ka jauniešu noskaņojums par ES esot vispozitīvākais, tikai 21% jauniešu pauduši pārliecību par dalību vēlēšanās, bet 34% vēl domājot.

Aprīlī veiktas aptaujas rezultāti liecinot, ka 80% Eiropas pilsoņu uzskata, ka ir vairāk lietu, kas eiropiešus vieno, nevis šķir. Vaicāti par pirmo, kas nāk prātā, domājot par ES, vairums eiropiešu (55%) minējuši cerību vai paļāvību. Trešdaļa aptaujāto kā pirmās minējuši šaubas.

Kā atzīmē EP birojs, debates par "Brexit" apliecinājušas, cik ciešas gadu gaitā kļuvušas savstarpējās saites, kas vieno ES valstis, un cik ievērojamus ieguvumus sniedz dalība ES. Saskaņā ar jaunāko Eirobarometra aptauju, vairāk nekā divas trešdaļas eiropiešu (68%) uzskata, ka viņu valsts ir ieguvusi no dalības ES, un 61% ir pārliecināts, ka ES ir laba lieta.

Saskaņā ar Eirobarometra aptaujas rezultātiem, iedzīvotājiem visvairāk rūp ekonomiskais stāvoklis, nodarbinātības izredzes, migrācija, klimata pārmaiņas un cīņa ar terorismu.