Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Prokuratūra vērsusies Saeimā, lūdzot izdot kriminālvajāšanai Zakatistovu

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Prokuratūra vērsusies Saeimā, lūdzot izdot kriminālvajāšanai deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV)

Neminot personas vārdu, prokuratūras pārstāve Laura Majevska aģentūru LETA informēja, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors šodien vērsās Saeimā ar ierosinājumu par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu par Krimināllikuma 177.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Minētais pants paredz atbildību par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus Majevska informēja, ka attiecīgajā lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Iepriekš aģentūra LETA jau rakstīja - ja tiesībsargājošās iestādes vērstos Saeimā ar prasību izdot kriminālvajāšanai deputātu Zakatistovu, vairākums koalīcijas frakciju to atbalstītu.

Pats Zakatistovs iepriekš prognozēja, ka "KPV LV" frakcija balsos par viņa izdošanu kriminālvajāšanai, jo nebūtu pareizi Saeimai uzņemties tiesneša lomu. Parlamentārietis gan vēl domāšot, kā pats balsos šajā jautājumā.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu.

Zakatistovs noliedz vainu saistībā ar iespējamo apsūdzību krāpšanā un vēlas iepazīties ar izveidojušos situāciju, iepriekš žurnālistiem pauda politiķis. Viņš norādīja, ka nav iesaistīts krāpšanā, paužot, ka ir tikušas sniegtas konsultācijas, bet sīkāk nestāstīja, ko tieši ir konsultējis.

Ģenerālprokuratūra jau nolēmusi Tamužu saukt pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā.

Satversme nosaka, ka pret deputātu nevar uzsākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas. Ja tiesībsargājošās iestādes prasa Saeimai izdot kādu deputātu, šo jautājumu vispirms izskata Mandātu komisija, kas arī sagatavo lēmumprojektu, par kuru lemj parlaments.

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā deputāts saņem pusi sava atalgojuma.