Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Tusks un Junkers norāda, ka Zelenskis var rēķināties ar ES atbalstu Ukrainas suverenitātei

© SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas pirmdien apsveikušas Volodimiru Zelenski ar uzvaru Ukrainas prezidenta vēlēšanās, norādot, ka tās pierādījušas valsts turēšanos pie demokrātiskajām vērtībām.

"Ļaujiet mums izteikt savu atzinību par stingro turēšanos pie demokrātijas un likuma varas, kādu Ukrainas tauta demonstrējusi vēlēšanu procesa laikā," teikts Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska un Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Koloda Junkera kopīgā vēstulē Zelenskim.

"Šis ir ievērojams sasniegums sarežģītā politiskajā, ekonomiskajā un drošības vidē, saskaroties ar nemitīgiem izaicinājumiem Ukrainas teritoriālajai integritātei," teikts vēstulē.

Tusks un Junkers norāda, ka Zelenskis "var arī rēķināties ar tālāku un stabilu ES atbalstu Ukrainas suverenitātei, neatkarībai un teritoriālajai integritātei" un "stingru atbalstu Ukrainas reformu ceļam".

Ukrainā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinoši uzvarējis komiķis Zelenskis, iegūstot 73% balsu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) paziņotie rezultāti, kas iegūti pēc 98% protokolu apstrādes.

Pašreizējais prezidents Porošenko ieguvis 24,5% balsu, liecina dati.

Zelenskis uzvarējis Porošenko visos Ukrainas apgabalos, izņemot Ļvovas apgabalu.

Savukārt ārvalstīs Porošenko uzvarējis Zelenski, pārspējot viņu ar 54,73% pret 43,78%, liecina dati pēc 100% ārvalstu balsošanas iecirkņos nodoto balsu apkopošanas.

Porošenko uzvarējis Zelenski 45 valstīs, tostarp ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Kanādā, Austrijā un Itālijā. Savukārt Zelenskis vairāk balsu ieguvis 24 valstīs, tostarp Gruzijā, Baltkrievijā, Polijā, Slovākijā un Baltijas valstīs.

Galīgie oficiālie rezultāti gaidāmi ap 30.aprīli.

Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirms trim nedēļām, kurā bija 39 kandidāti, Zelenskis saņēma 30% balsu, bet Porošenko - 16% balsu.

Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.