Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kalniete uzskata, ka Ukrainas vēlēšanu rezultāts ir likumsakarīgs

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultāts ir likumsakarīgs iznākums tam, ka pēc Maidana revolūcijas cīņa ar korupciju ir bijusi samērā mazaktīva un valsts izzagšana joprojām turpinās, uzskata Latvijas deputāte Eiropas Parlamentā (EP) Sandra Kalniete (JV, Eiropas Tautas partija).

Kalniete arī uzsver, ka demokrātiskas un godīgas vēlēšanas ir liels Ukrainas tautas panākums, kas liecina, ka, par spīti daudzām grūtībām, progress Ukrainā notiek. Kalniete kā Eiropas Tautas partijas viceprezidente Ukrainu pēdējo gadu laikā ir apmeklējusi regulāri un aktīvi atbalstījusi Ukrainas ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienību.

"Apsveicu jaunievēlēto prezidentu Zelenski un ceru, ka varas maiņas būs ātra un cieņpilna. Tiekoties ar prezidentu [Petro] Porošenko un viņa administrācijas pārstāvjiem, arī Augstākās Radas deputātiem, esmu daudzkārt brīdinājusi, ka lielākais pārbaudījums Ukrainas izvēlētajam Eiropas ceļam būs nākamās prezidenta un parlamenta vēlēšanas. Cilvēki no saviem vadītājiem sagaida godīgu politiku, taču pārmaiņas ir pārāk lēnas. Es un mani EP kolēģi regulāri esam uzsvēruši nepieciešamību aktīvi cīnīties pret korupciju, gan pieņemot atbilstošu pretkorupcijas likumdošanu, gan to principiāli un bez atlaidēm ieviešot praksē. Tas ir apvainojums Maidana upuru izlietajām asinīm, ka tik lielā un turīgā valstī lielāko daļu bagātības joprojām kontrolē daži oligarhi, kuru koruptīvās saites traucē valsts ekonomikas attīstībai un godīgai uzņēmējdarbības videi," norādīja Kalniete.

Deputāte uzsver, ka Eiropas Tautas partija vienmēr ir atbalstījusi un turpinās atbalstīt Ukrainas Eiropas izvēli un valsts cīņu par savu suverenitāti pret Krievijas algotņu izprovocēto militāro konfliktu Austrumukrainā. Tajā pašā laikā Kalniete uzskata, ka cīņas pret korupciju un tiesu sistēmas reformas efektivitāte ir pamats, uz kuriem jābalsta ES solidaritāte, tāpēc finansiālā palīdzība Ukrainai ir jāsaista ar politiskām prasībām. Deputāte aicina Ukrainas vadību ieklausīsies savu ES sabiedroto un draugu veselīgajā kritikā un padomos.

"Ja šim mākonim ir kāda zelta maliņa, tad tikai tas, ka ir notikušas demokrātiskas un samērā godīgas vēlēšanas, kuras ir atnesušas paaudžu maiņu Ukrainas augstākajā politikā. Un tas nav maz," sacīja Kalniete.

Deputāte pagaidām atturas izteikt viedokli par jaunievēlēto prezidentu Zelenski, jo nekad ar viņu neesot tikusies un viņa pozīcija daudzos jautājumos esot neskaidra. "Pozitīvi vērtēju viņa vēlmi turpināt Ukrainas eiroatlantisko virzību, bet neskaidro jautājumu ir pārāk daudz. Ukrainā esmu viesojusies daudzkārt, bet par viņu varu spriest tikai kā par aktieri un komiķi, nevis politiķi un valsts vadītāju. Ceru, ka viņš drīzumā apmeklēs Latviju, jo reformu efektivitātes ziņā Ukraina no mums var daudz mācīties," norādīja deputāte.

Kalniete ir Eiropas Tautas partijas grupas atbildīgā viceprezidente par ārlietu jautājumiem un darbojas EP Ārlietu komitejā.

Ukrainā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinoši uzvarējis komiķis Volodimirs Zelenskis, iegūstot 73,19% balsu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) paziņotie rezultāti, kas iegūti pēc 94% protokolu apstrādes.

Porošenko ieguvis 24,48% balsu, liecina dati.

Zelenskis uzvarējis Porošenko visos Ukrainas apgabalos, izņemot Ļvovas apgabalu.

Savukārt ārvalstīs Porošenko uzvarējis Zelenski, pārspējot viņu ar 54,73% pret 43,78%, liecina dati pēc 100% ārvalstu balsošanas iecirkņos nodoto balsu apkopošanas.

Porošenko uzvarējis Zelenski 45 valstīs, tostarp ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Kanādā, Austrijā un Itālijā. Savukārt Zelenskis vairāk balsu ieguvis 24 valstīs, tostarp Gruzijā, Baltkrievijā, Polijā, Slovākijā un Baltijas valstīs.

Galīgie oficiālie rezultāti gaidāmi ap 30.aprīli.

Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirms trim nedēļām, kurā bija 39 kandidāti, Zelenskis saņēma 30% balsu, bet Porošenko - 16% balsu.

Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.