Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kaimiņam un Gobzemam radusies ideja Saeimas balsojumu kvorumā nerēķināt atturējušos deputātus

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Gan deputāts Aldis Gobzems, gan parlamentārietis Artuss Kaimiņš (KPV LV) atsevišķi iesniegtos priekšlikumos rosina Saeimas balsojumu kvorumā nerēķināt atturējušos deputātus jeb atteikties no šāda balsojuma iespējas.

Gobzems sava priekšlikuma pamatojumā norāda, ka atturēšanās no balsošanas ir pretrunā ar Saeimas locekļa pamatuzdevumu, kāpēc deputāti ir ievēlēti, - pieņemt lēmumus. Izmaiņas jāveic nolūkā veicināt parlamentāriešu spēju pieņemt lēmumus, kā arī tāpēc, ka atturēšanās slēpti dublē balsojumu "pret".

Kaimiņš savā iesniegumā skaidro, ka pašlaik balsu sadalījumā "atturas" balsojums tiek pieskaitīts balsojumam "pret". "Šāda kārtība maldina sabiedrību par deputāta patieso nostāju pret balsojamo priekšlikumu," grozījumu nepieciešamību pamato politiķis.

Deputāts norāda, ka, ja parlamentārietis dažādu iemeslu dēļ nevēlas paust skaidru nostāju "par" vai "pret" attiecīgo priekšlikumu, viņam ir iespēja nepiedalīties balsošanā.

Kā ziņots, sabiedrība par atklātību "Delna" iepriekš arī bija aicinājusi Saeimas deputātus atbalstīt parlamentā iesniegto vairāk nekā 11 000 iedzīvotāju parakstus savākušo iniciatīvu un likvidēt balsojumu "atturas".

"Sabiedrība sagaida, ka viņu ievēlētie deputāti būs aktīvi un atbildīgi - spēs izšķirties par pozīciju konkrētos jautājumos un skaidros lēmumus publiski. Atturoties deputāti demonstrē pasivitāti un izvairās no skaidrojumiem, bet sabiedrībā tas vairo neizpratni par politisko procesu un rada neuzticību politiķiem," 2017.gadā pauda "Delnas" pārstāvji.