Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Levits neizslēdz iespēju, ka nākotnē varētu tikties ar Putinu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Topošais Valsts prezidenta amata kandidāts, Eiropas Savienības (ES) tiesas tiesnesis Egils Levits neizslēdz iespēju, ka kādreiz nākotnē kā valsts galva varētu tikties ar Krievijas prezidentu, taču patlaban šis jautājums Latvijai neesot aktuāls.

Tā Levits LNT raidījumam "900 sekundes" komentēja Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas lēmumu Maskavā tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Es domāju, ka Latvijas ārpolitikas stiprums ir tas, ka Latvijas ārpolitika vienmēr ir kontekstā ar Eiropas kopējo ārpolitiku. Tas nozīmē multilaterālismu. Es domāju, ka Latvijas politika attiecībā uz Krieviju ir jāskata kontekstā, un es domāju, ka patlaban diez vai šāda veida izgājiens vieniem pašiem būtu piemērots," savu pozīciju skaidroja Levits.

Viņš uzsvēra, ka Latvija ir daudz stiprāka kā ES dalībvalsts, nevis viena pati atsevišķi.

Vienlaikus Levits pauda viedokli, ka Igaunijas prezidente pirms tikšanās ar Putinu acīmredzot izvērtēja savas valsts situāciju un pozīcijas un pieņēma tām atbilstošu lēmumu.

Jautāts, vai pieļauj, ka pats kādreiz varētu rīkoties līdzīgi kā Igaunijas prezidente, Levits atbildēja, ka to neizslēdz pilnībā, bet uzskata, ka šis jautājums Latvijai patlaban un tuvākajā nākotnē nav aktuāls.

"Es domāju, ka ES ir noteikta politika attiecībā pret Krieviju, un mēs pilnībā atbalstām šo politiku un to līdzveidojam," rezumēja Levits.

Kā ziņots, Igaunijas prezidente Kaljulaida ceturtdien darba vizītē apmeklēs Maskavu, kur viņai paredzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Putinu.

Kā norādīts paziņojumā, ko trešdien izplatīja Kremļa preses dienests, tikšanās laikā "plānots apspriest divpusējo attiecību pašreizējo stāvokli un perspektīvas tirdzniecībā un ekonomikā, kā arī kultūras un humanitārajā jomā un apmainīties viedokļiem par stabilitātes un drošības uzturēšanu Baltijas reģionā".

Pēc tikšanās Kremlī paredzētas kopīgas pusdienas, kurās no Krievijas puses piedalīsies ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ekonomiskās attīstības ministrs Maksims Oreškins, norāda Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR ziņu dienests.