Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Bukmeikeri prognozē, cik liela iespēja, ka Levits patiešām kļūs par nākamo Valsts prezidentu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Līdz ar koalīcijas partiju vienošanos Valsts prezidenta amatam virzīt tikai vienu – Egila Levita kandidatūru, citiem ceļš uz augstāko amatu valstī varētu pavērties tikai negaidītu pavērsienu gadījumā. Iespēju, ka par nākamo Latvijas prezidentu kļūs Egils Levits, "Betsafe" bukmeikeri novērtējuši ar 85% varbūtību.

Salīdzinot ar iepriekšējām prezidenta vēlēšanām 2015. gadā, kurās valdības partijas par vienu kandidātu tā arī nespēja vienoties, šoreiz galvenajam favorītam vairākums jau praktiski ir nodrošināts. Nacionālās apvienības, Jaunās konservatīvās partijas, "Attīstībai/Par!" un "Jaunās Vienotības" pārstāvji Saeimā Levitam dos 49 balsis. Tātad vairākumam nepieciešamas vēl tikai divas balsis, kuras Levitam sola KPV LV.

Tomēr atšķirībā no citām frakcijām KPV LV deputātiem būs brīvais balsojums prezidenta vēlēšanās. Tā kā partija apspriedusi arī citas kandidatūras, saprotams, ka Levits nebauda pilnīgu partijas deputātu uzticību. Turklāt Levita atbalstītāja KPV LV frakcijas vadītāja Ata Zakatistova dienas Saeimā ir skaitītas, jo viņam draud izdošana kriminālvajāšanai, kas liegs piedalīties balsojumā. Ja tāds pats liktenis piemeklēs arī par partijas nelegālu finansēšanu aizdomās turēto Artusu Kaimiņu, KPV LV paliks bez līderiem Saeimā, kas var ietekmēt arī prezidenta vēlēšanu iznākumu, uzskata "Betsafe".

KPV LV frakcijā joprojām ir četri pret valdību balsojošie deputāti. Nav izslēgts, ka gadījumā, ja vietas Saeimā nāksies atstāt Kaimiņam un Zakatistovam, vadību frakcijā varētu pārņemt kāds no valdības opozicionāriem, kas varētu ietekmēt ne tikai KPV LV pozīciju prezidenta vēlēšanās, bet arī visas valdības stabilitāti.

Tomēr tāda notikumu secība tieši pirms prezidenta vēlēšanām ir maz ticama. Līdz ar to iespēju, ka par nākamo Valsts prezidentu nekļūs Egils Levits, "Betsafe" bukmeikeri vērtē tikai ar 15% varbūtību. Tas vienlaikus nozīmē iespēju saņemt lielus laimestus tiem, kas par Levita izredzēm nav pārliecināti un sagaida kādus pavērsienus cīņā par Valsts prezidenta krēslu.