Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Zelenskis devies uz Parīzi, lai tiktos ar Makronu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmušais Volodimirs Zelenskis, kuram tiek prognozēta uzvara arī otrajā kārtā, šodien dodas uz Parīzi, lai tiktos ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Kā pavēstīja Francijas prezidenta birojs, Makrons ar Zelenski tiksies Elizejas pilī plkst.15.

Zelenska vēlēšanu sāncensis pašreizējais prezidents Petro Porošenko piektdien vispirms dosies uz Berlīni, lai tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, bet vēlāk šajā pat dienā ceļos uz Parīzi, kur arī tiksies ar Makronu.

Kā skaidroja Porošenko, sarunas pirms vēlēšanām Vācijā un Francijā ir būtiski svarīgas "Ukrainas valsts liktenim un Eiropas drošībai".

Tās ir "īpaši svarīgas", ņemot vēra centienus atcelt Krievijai par Krimas aneksiju 2014.gadā noteiktās sankcijas.

Zelenska uzņemšana Parīzē Kijevā dažos izraisījusi nepatiku. "Tā ir ļoti nepatīkama un dīvaina situācija," augsta ranga avots diplomātu aprindās sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Eksperti norāda, ka Parīzes lēmums par labu Zelenska uzņemšanai skaidrojams ar viņa panākumiem vēlēšanu pirmajā kārtā.

"Francija apliecina, ka tā zina, kādā virzienā dodas Ukrainas elektorāts, un ka tai ir jānodibina kontakts," sacīja Kijevas domnīcas Jaunais Eiropas centrs analītiķis Leonīds Litra.

Tiekoties ar Makronu, Zelenskis varēs skaidrot savu redzējumu par Austrumukrainas miera procesu, kas šobrīd ir iestidzis, norādīja pētnieks.

Zelenskis iepriekš izteicies, ka miera sarunās būtu jāiekļauj arī ASV un Lielbritānija. Līdz šim tā dēvētā Normandijas formāta miera sarunās bez Ukrainas un Krievijas piedalījušās Vācija un Francija.

61% Ukrainas vēlētāju apņēmušies balsot par Zelenski, bet par līdzšinējo valsts galvu Porošenko - vien 24%, liecina Kijevas pētījumu centra "Rating" prognozes. 15% vēlētāju lēmumu vēl nav pieņēmuši.

31.martā notikušajā Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā aktieris un studijas "Kvartal 95" mākslinieciskais vadītājs Zelenskis saņēma visvairāk balsu - 30,24%, otrajā vietā atstājot Porošenko ar 15,95% balsu.