Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Meja mudina parlamentu vienoties par Breksita līgumu

© Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, pēc tam, kad viņai izdevies panākt breksita atlikšanu, ceturtdien mudināja parlamentu rast kompromisu par izstāšanās līgumu no Eiropas Savienības (ES).

Kā ziņots, ES ārkārtas samitā dalībvalstu līderi piekrita atlikt Apvienotās Karalistes izstāšanos no bloka līdz 31.oktobrīm, pēdējā brīdī novēršot bezvienošanās breksita draudus.

Uzrunājot parlamenta apakšnama deputātus, premjere atzina, ka sarunas Briselē bijušas smagas, un norādīja, ka saprotamā kārtā daudzi ES līderi ir vīlušies pašreizējā situācijā.

Meja piebilda, ka sarunas ar opozīcijā esošajiem leiboristiem par iespējamo kompromisu, lai izkļūtu no strupceļa, bijušas konstruktīvas, un pauda cerību, ka tās novedīs pie "vienotas pieejas", kuru varēs nodot parlamenta apstiprināšanai.

Leiboristu galvenā prasība ir Lielbritānijas palikšana ES muitas ūnijā pēc izstāšanās no bloka, taču pret to kategoriski iebilst eiroskeptiķi Mejas vadīto konservatīvo rindās.

Premjerministre uzsvēra, ka breksita datums un tas, vai Lielbritānijai būs jāpiedalās maija beigās paredzētajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, joprojām ir parlamenta rokās.

"Izvēles, kuru priekšā stāvam, ir smagas, un termiņi ir skaidri," viņa norādīja. "Uzskatu, ka mums steidzami jāvairo pūliņi sasniegt konsensu par vienošanos, kas būtu nacionālajās interesēs."

Arī leiboristu līderis Džeremijs Korbins atzina, ka sarunas ar torijiem esot "nopietnas, detalizētas un turpinās".

Tomēr Korbins norādīja, ka nepieciešams apsvērt, kas notiks pēc tam, kad atkāpsies, Meja, kas apsolījusi pamest valdības vadītāja krēslu, kas breksits tiks īstenots.

"Mums nav nemazākā priekšstata, kas varētu viņu nomainīt, tāpēc, paturot to prātā, mums jebkura vienošanās ir jānofiksē," uzsvēra opozīcijas līderis.