Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Gobzems pārmet valdībai krāpšanu par OIK neatcelšanu un kritizē koalīcijas politiķus

© F64

Debatēs par opozīcijas rosināto Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) demisijas pieprasījumu deputāts Aldis Gobzems pārmeta valdībai krāpšanu saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) neatcelšanu, kritizēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbu un koalīcijas politiķus.

Apmēram 50 minūšu ilgā runā Gobzems norādīja uz atbildību iepriekšējo paaudžu un vēl nedzimušo bērnu priekšā. Politiķis atkārtoja dažus jau iepriekš izteiktos pārmetumus koalīcijas politiķiem, piemēram, ka atsevišķi no tiem nedomājot pat par nākamajām vēlēšanām, bet gan par to, vai netikšot izdoti kriminālvajāšanai.

Deputāts kritizēja, ka Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu ieņem Juris Jurašs (JKP), pret kuru ierosināts kriminālprocess. Tāpat viņš veltīja kritiku vairākiem citiem koalīcijas politiķiem, kā arī pauda, ka aizdomu ēna pār Kariņa valdības atsevišķiem locekļiem padziļinot plaisu starp politiķiem un iedzīvotājiem.

Gobzems arī uzsvēra, ka uzņēmējdarbība tiek "iegrūsta vircas bedrē" un ka VID strādā pret uzņēmējiem. Politiķis norādīja, ka par 7% samazinājies uzņēmumu skaits ar ārvalstu kapitālu, kā arī par 4% samazinājies uzņēmumu skaits ar vietējo kapitālu.

Politiķi norādīja, ka vāja valsts aparāta pazīme esot nespēja motivēt iedzīvotājus labprātīgai nodokļu nomaksai. Viņš pauda, ka uzņēmējos valdot bailes no valsts pārvaldes un tās represijām, ja tiktu ziņots par valsts iestāžu pārstāvju neatbilstošu rīcību.

Gobzems arī pauda neizpratni, kā valdībai varētu būt radies priekšstats, ka "skaidras naudas ierobežojumu vēlme" varētu labvēlīgi ietekmēt uzņēmējdarbības vidi. Daļu no runas Gobzems veltīja, skaidrojot Eiropas Savienības (ES) regulējumu un norādot uz to, ka Latvijā esot plānots rīkoties citādāk nekā daudzās ES dalībvalstīs.

Saeimā pēcpusdienā sāka skatīt opozīcijas pieprasīto Kariņa demisiju.

Kā ziņots, Kariņa demisijas ierosinājumu parakstīja no "KPV LV" izslēgtais Gobzems, "KPV LV" "iekšējie opozicionāri" Karina Sprūde un Linda Liepiņa, kā arī Uldis Augulis (ZZS), Jūlija Stepaņenko un vairāki "Saskaņas" deputāti.