Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Saeimā nav saņemts lūgums izdot Zakatistovu kriminālvajāšanai; viņš savu vainu noliedz

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs noliedz vainu saistībā ar iespējamo apsūdzību krāpšanā un vēlas iepazīties ar izveidojušos situāciju, šodien žurnālistiem pauda politiķis.

Viņš norādīja, ka nav iesaistīts krāpšanā, paužot, ka ir tikušas sniegtas konsultācijas, bet sīkāk nestāstīja, ko tieši ir konsultējis. Politiķis gan norādīja, ka konsultācijas sniegtas starp divām privātam kompānijām. Viņš piebilda, ka Viesturs Tamužs sniegs plašākus komentārus, arī izstāstot situācijas kontekstu, kā šī lieta radusies. Viņš norādīja, ka Tamužs jau ir publiski skaidrojis šo situāciju.

No Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Tamuža sniegtās informācijas izriet, ka līgums par konsultācijām noslēgts starp Zakatistova uzņēmumu "Per capita" un kompāniju "Eco Baltia", kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs un 16,68% akciju īpašnieks. KNAB ieskatā nekādas konsultācijas Zakatistovs nav sniedzis.

Vaicāts, vai ir iepazinies ar lietu, politiķis norādīja, ka to "ļoti labi zinot". Viņš piebilda, ka dokumentos "partiju nelikumīga finansēšana vairāk neparādās".

"KPV LV" frakcijas vadītājs norādīja, ka atskaites par konsultācijām būs visiem pieejamas, kad lieta būs aizsūtīta uz kriminālvajāšanu. Politiķis solīja, ka pēc tam izstāstīs, kas ir noticis.

Deputāts prognozēja, ka "KPV LV" frakcija balsos par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai, jo nebūtu pareizi Saeimai uzņemties tiesneša lomu. Parlamentārietis vēl domās, kā pats balsos šajā jautājumā.

Ja Zakatistovs izlemtu nolikt deputāta mandātu, nākamais sarakstā, kas varētu uz to pretendēt, ir Saldus novada pašvaldības darbinieks Edgars Kronbergs. Deputāts norādīja, ka situācija varētu būt mainījusies, bet iepriekš Kronbergs ir bijis "KPV LV" koalīcijas parlamentāriešu pusē.

Jautājumā par iespēju nolikt Saeimas deputāta mandātu izdošanas kriminālvajāšanai gadījumā Zakatistovs pauda, ka vēl apsvērs savas iespējas.

Saeimā vēl nav saņemts tiesībsargājošo iestāžu lūgums izdot kriminālvajāšanai Zakatistovu, sacīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK).

Satversme nosaka, ka pret deputātu nevar uzsākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas. Ja tiesībsargājošās iestādes prasa Saeimai izdot kādu deputātu, šo jautājumu vispirms izskata Mandātu komisija, kas arī sagatavo lēmumprojektu, par kuru lemj parlaments.

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā deputāts saņem pusi sava atalgojuma.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un uzņēmēju Tamužu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, neminot personas vārdu, aģentūru LETA informēja KNAB.

Aģentūrai LETA zināms, ka KNAB vēl aizvien turpina izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā par nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu iepriekš aizdomās turētā statuss bija piemērots 13.Saeimas deputātiem Artusam Kaimiņam (KPV LV). Iepriekš tāds statuss šajā lietā bija piemērots arī Zakatistovam un Tamužam, taču aģentūrai LETA patlaban nav izdevies noskaidrot, vai abas personām joprojām piemērots šāds statuss.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" apliecināja, ka izdalītajā kriminālprocesā joprojām notiek izmeklēšana pret "vēl vienu fizisku personu". Neko plašāk par šo lietu Straume neminēja.