Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

"Saskaņa" Ušakova atstādināšanā saskata politisku izrēķināšanos

© F64

Partija "Saskaņa" tās biedra, Rīgas mēra Nila Ušakova atstādināšanā saskata politisku izrēķināšanos, tādu viedokli paziņojumā medijiem paudis viens no partijas līderiem, tās Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Politiķis uzskata, ka "Saskaņa" ir nevēlama nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai"-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) un arī dažiem citiem politiskajiem spēkiem.

Viņaprāt, pērn decembrī VL-TB/LNNK kongresā pieņemtais lēmums aicināt tolaik Kaspara Gerharda vadīto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) virzīt valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu bija "publisks signāls uzsākt politisku izrēķināšanos" ar "Saskaņu".

Savukārt kriminālprocess par pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" amatpersonu kukuļošanu, Urbanoviča ieskatā, tam izmantots kā iegansts. Politiķis arī izteicies, ka šajā procesā kā rīks izmantota izpildvara un tai padotās "represīvās iestādes".

Urabnovičs arī uzskata, ka publiskajā telpā apzināti veidots ienaidnieka tēls. Viņš paudis, ka aizdomas par koruptīvām rīcībām vēl nav pierādītas tiesā, tomēr esot personificēts vainīgais - Rīgas domes vadītājs.

"Nezaudējot ticību, ka Latvija ir demokrātiska tiesiska valsts un tajā pastāv neatkarīga un vienīgi likumam padota tiesa, izpildvaras pieņemtais lēmums - administratīvais akts likumā noteiktā kārtībā tiks pārsūdzēts tiesā. Nav šaubu, ja tiesa vadīsies saskaņā ar tiesiskumu un likumību un līdzīgi izpildvarai nepakļausies kādas partijas rezolūcijai, būs nostiprināts sociālais un juridiskais taisnīgums," pausts partijas paziņojumā.

Piektdien plkst.12 Rātsnamā, 220.kabinetā, notiks preses konference, kurā piedalīsies Ušakovs un Rīgas vicemēri Oļegs Burovs (GKR) un Vadims Baraņņiks (S), aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) izdevis rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pūces rīkojumā uzskaitīti vairāki Ušakova kā Rīgas mēra un kā "Rīgas satiksmes" kapitāla daļu turētāja pārstāvja izdarīti pārkāpumi.

Pūces rīkojumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā 30 dienu laikā no tā publicēšanas.

Ušakovs par Rīgas mēru strādā jau trešo sasaukumu. Pirmo reizi šajā amatā viņš nonāca pēc 2009.gada pašvaldību vēlēšanām, kurās startēja no "Saskaņas centra" (SC) saraksta. Par galvaspilsētas mēru Ušakovam izdevās kļūt arī pēc 2013. un 2017.gadā notikušajām pašvaldību vēlēšanām.

Līdz ar ministra rīkojuma stāšanos spēkā Ušakovs kļūs par ierindas deputātu Rīgas domē.

Ušakova valdīšanas laikā Rīgas dome un tās pārvaldītās kapitālsabiedrības nokļuvušas mediju un tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā saistībā ar vairākiem korupcijas skandāliem, tostarp Rīgas brīvostā un Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldē. Pēdējos pāris mēnešos Ušakova vārds visskaļāk izskanējis saistībā ar "Rīgas satiksmes" iepirkumu lietu, kuras izmeklēšanas laikā arī notikusi kratīšana Ušakova kabinetā un dzīvesvietā. Pats mērs gan apgalvo, ka nekādus pārkāpumus viņš nav pieļāvis.

Līdz ar korupcijas skandālu "Rīgas satiksmē" VARAM Ušakovam pēdējo mēnešu laikā nosūtījusi vairākus pieprasījumus sniegt paskaidrojumus gan par uzņēmuma pārraudzību, gan pašvaldības darbu kopumā.

Paskaidrojumu sniegšanai Ušakovam tika dota nedēļa laika, to iesniegšanas termiņš bija 28.marts. Mērs uzskata, ka ir atspēkojis visus Pūces izteiktos pārmetumus par savu darbību.

Ušakovs medijiem arī vairākkārt ir paudis viedokli, ka Pūces sagatavotais pieprasījums sniegt paskaidrojumus bija juridiski vājš un politizēts. Tāpat viņš norādījis, ka jebkuru ministra pieņemto lēmumu apstrīdēs tiesā.

Šopavasar Ušakovs plāno kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās.