"Saskaņa" neatbalstīs šī gada budžetu

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Lielākā opozīcijas frakcija "Saskaņa" neatbalstīs šā gada budžetu, par kuru rīt Saeimā paredzēts lemt galīgajā lasījumā, sacīja frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

""Saskaņa" nevar atbalstīt melu un krāpniecības budžetu," norādīja Urbanovičs. Viņš uzskata, ka šajā budžetā daudzi koalīcijas partiju solījumi nav piepildīti - pedagogu algu palielināšana, minimālās algas palielināšana līdz 500 eiro un citi.

Tikmēr vairākus likumprojektus, kas ir saistīti ar nākamā gada budžetu, opozīcijas frakcija atbalstīs. "Mēs esam opozīcijā, bet ne valstij," piebilda Urbanovicš, skaidrojot, ka labus ierosinājumus "Saskaņa" atbalstīs.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, vērtējot priekšlikumus budžetam, pieturējās pie iepriekš paustā valdības viedokļa, tomēr atbalstīja vairākas līdzekļu pārdales.

Budžeta komisijas deputāti atbalstīja ierosinājumus par 5,5 miljonu eiro novirzīšanu šā gada valsts budžetā no VAS "Latvijas Loto" dividendēm un Latvijas Bankas peļņas, kas tiktu piešķirti pedagogu algu palielinājumam pēc reformu veikšanas.

Opozīcijas deputātu ierosinājumi budžetam netika atbalstīti. Koalīcijas politiķi jau iepriekš pauda, ka šis ir tehniskais budžets, un priekšlikumi, kas prasa papildu izdevumus, atbalstu negūs.

2019.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu, bet izdevumi 9,4 miljardu eiro apmērā. Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 6,4 miljardus, bet izdevumi 6,8 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti trīs miljardu eiro, bet izdevumi 2,8 miljardu eiro apmērā.

Vispārējās valdības budžeta deficīts šogad plānots 0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt IKP pieaugums 2019.gadā prognozēts 3% apmērā.