Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Politiķi lūgs prezidentam neizsludināt izmaiņas virsstundu apmaksā

© f64

Opozīcijas frakcija "Saskaņa" vērsīsies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, aicinot neizsludināt strīdīgās izmaiņas Darba likumā par izmaiņām virsstundu apmaksā, norāda deputāts Andrejs Klementjevs (S).

Vēstuli Vējonim parakstīs visa frakcija, un tā tikšot nosūtīta šodien. Iepriekš Vējonis šo likumprojektu jau bija atgriezis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Tomēr Klementjevs uzskata, ka, neskatoties uz Vējoņa norādītiem pamatotiem argumentiem un aicinājumu rūpīgi izvērtēt strīdīgās normas atbilstību Satversmē nostiprinātajam vienlīdzības principam, Saeima faktiski neveica šīs normas atbilstošu izvērtējumu.

Klementjevs sacīja, ka, apspriežot priekšlikumus grozījumiem Darba likumā, Tiesībsarga biroja pārstāvji norādījuši uz nodarbināto tiesībām uz taisnīgu atlīdzību un to, ka nepieciešams apsvērt citas alternatīvas, nesamazinot tieši virsstundu apmaksu, lai tiktu pasargāts darba ņēmējs kā vājākā darba tiesisko attiecību puse, taču minētie apsvērumi neesot izvērtēti. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdēs neesot uzklausīti un vispusīgi apspriesti un izvērtēti arī citi Tiesībsarga biroja, kā arī Saeimas Juridiskā biroja argumenti, kā arī šajos argumentos norādītie riski.

Lai gan pieņemtais likums paredz būtiski paaugstināt valsts noteikto minimālo algu konkrētajās nozarēs, faktiskie ieguvēji būs tikai tie darbinieki, kuri pirms ģenerālvienošanās noslēgšanas saņēma mazāku atalgojumu, uzskata opozīcijas deputāti. Vienlaikus tie darbinieki, kuri jau saņem lielāku atalgojumu par to, kas pielīgts ar ģenerālvienošanos, šo atalgojuma pieaugumu neizjutīšot. Gluži pretēji, šo darbinieku atalgojums samazināsies, jo uz viņiem attieksies noteikumi, kuri atļauj noteikt piemaksu par virsstundu darbu tikai 50% apmērā, pārliecināta opozīcija.

Pēc "Saskaņas" domām, šāds regulējums ir pretrunā gan ar Satversmi, gan ar Darba likuma 6.panta pirmajā daļā ietverto darba koplīguma jēgu un būtību - nesamazināt to minimālo aizsardzības un garantiju apjomu, ko paredz Darba likums, bet gan šo aizsardzības apjomu paaugstināt.

Ņemot vērā minēto, "Saskaņa" prasīs Vējoni atkārtoti atgriezt šo likumprojektu Saeimā.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma precizētos grozījumus Darba likumā, kas paredz iespēju par virsstundu darbu maksāt 50%, ja tiek slēgta ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu.

Šī norma attiecas uz ģenerālvienošanos slēgšanu, kas paredz, ka piemaksas apmēru par virsstundu darbu var noteikt ne mazāku kā 50% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, ne mazāku kā 50% apmērā no noteiktā akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Vienlaikus grozījumos precizēts, ka ģenerālvienošanās dokumentam būs jāparedz būtiska valsts noteiktās minimālās darba algas vai stundas algas likmes paaugstināšana nozarē - vismaz 50% virs valsts noteiktās minimālās darba algas vai stundas algas likmes.