Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kariņš: Bez reformām var nākties domāt par nodokļu celšanu

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Virknē jomu ir jāveic reformas, lai ieņēmumu palielināšanai nebūtu jāceļ nodokļi, pirmdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Saeimas komisija pirmdien sāka darbu pie 2019.gada budžeta. Atklājot diskusijas, premjers atgādināja, ka šis būs tā dēvētais tehniskais budžets jeb iepriekšējās valdības sagatavots budžets.

"Mums ir tradīcija, ka, tuvojoties vēlēšanām, politiķi diezgan naski palielina izdevumus, lai parādītu vēlētājiem savus labos darbus. Šajā sakarā 2019.gada un 2020.gada budžetā mantojumā saņēmām dārgus solījumus. Ir viegli kritizēt priekšgājējus, bet es to nedarīšu," pauda Kariņš.

Tajā pašā laikā Ministru prezidents piebilda, ka izdevumu palielinājums nerisinās esošās problēmas, jo virkne jomu joprojām nav sakārtotas. Kā piemēru premjers minēja veselības aprūpi, kurai tiks pārdalīti vairāk nekā 80 miljoni eiro. "Cerams, nauda nonāks pie ārstiem, nevis pazudīs slimnīcu sistēmā," piebilda valdības vadītājs.

Tāpat Kariņš norādīja uz nepieciešamību īstenot skolu reformu. "Šogad izglītībai pārdalīsim 799 miljonus eiro jeb 9% no valsts budžeta. Tas ir nedaudz vairāk, cik izglītībai novirza Igaunija, tomēr kaimiņi skolotājiem maksā divreiz lielāku minimālo algu. Tas liecina par sistēmiskām problēmām Latvijā," uzsvēra premjers.

Ministru prezidents arī norādīja uz problēmām, sākot darbu pie 2020.gada budžeta, jo tajā jau tiek paredzēti iepriekšējās valdības pieņemtie lēmumi 87 miljonu eiro vērtībā.

Ņemot to visu vērā, Kariņš uzsvēra, ka nepieciešams veikt reformas. "Ja neko nemainīsim, nāksies lemt par nodokļu celšanu, bet tas nav manas valdības mērķis," uzsvēra premjerministrs.