Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

No partijas "Latvijas Krievu savienība" EP vēlēšanās startēs arī šaha lielmeistars Širovs

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

No partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ar ceturto numuru balotēsies arī šaha lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš 2000. gadā kļuva par pasaules vicečempionu, informēja LKS.

Kā norāda partijā, kādreizējais Latvijas nepilsonis Širovs 1996.gadā saņēma Spānijas pavalstniecību un pārstāvēja šo valsti līdz 2011.gadam, bet pēc tam šaha turnīros aizstāvēja Latvijas godu. Pēc konflikta ar Latvijas Šaha federāciju no 2018.gada viņš atkal pārstāv Spāniju. Šahists ir Spānijas pilsonis.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 46 gadus vecais Širovs ir dzimis Rīgā. Meistara titulu šahā Širovs ieguva 1987.gadā, par starptautisko meistaru kļuva 1989.gadā, bet kopš 1990.gada viņš ir starptautiskais lielmeistars.

LKS apgalvo, ka, Širova skatījumā, pirms gada Latvijā krasi pasliktinājusies situācija ar krievu minoritātes tiesībām, jo pieņemts lēmums par mazākumtautību skolu, tai skaitā arī privātskolu, pāreju uz izglītību valsts valodā. Tieši tas šahistu pamudinājis iet politikā.

Šaha lielmeistars daudz ceļojot pa pasauli un redzot, kādai jābūt attieksmei pret nacionālajām minoritātēm. Kā norāda LKS, Širova skatījumā, Latvija šajos jautājumos diemžēl nevar kalpot par piemēru citām valstīm.

Kā ziņots, LKS saraksta augšgalā EP vēlēšanās būs politiskā spēka līdere Tatjana Ždanoka un pašreizējie EP deputāti Andrejs Mamikins un Miroslavs Mitrofanovs.

Iepriekšējās EP vēlēšanās Mamikins startēja no "Saskaņas" saraksta, taču 13.Saeimas vēlēšanās bija pirmais numurs LKS sarakstā Rīgā.

Ždanoka darbojās šajā EP sasaukumā, taču pirms Saeimas vēlēšanām nolika mandātu, lai iesaistītos vēlēšanu kampaņā. Viņas vietā EP pašlaik darbojas Mitrofanovs.

EP vēlēšanas notiks maija beigās.