Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs: Arī pēc "Breksita" Lielbritānija paliks ciešs Latvijas sadarbības partneris

© Annija Meikšāne/ F64 Photo Agency

Arī pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) Apvienotā Karaliste paliks ciešs Latvijas sadarbības partneris, piektdien tikšanās laikā ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes amatpersonām pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, lai pārrunātu Latvijas un Apvienotās Karalistes divpusējās attiecības un Apvienotās Karalistes gatavošanos "Breksitam", Rinkēvičs piektdien Londonā tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Lordu palātas vicespīkeru un Eiropas Savienības komitejas priekšsēdētāju lordu Bosvelu, faktisko premjerministres vietnieku Deividu Lidingtonu un ārlietu ministru Džeremiju Hantu.

Sarunā ar Hantu Latvijas ārlietu ministrs pauda gandarījumu par teicamo politisko dialogu starp abām valstīm. "Mēs vēlamies turpināt uzturēt ciešas attiecības arī pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES," sacīja Rinkēvičs. Ministrs pauda atbalstu Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Lielbritānijas (NB8+UK) formātam, kas, pēc viņa domām, būtu jāpadara intensīvāks.

"Mēs vēlamies iespējami sakārtotu Apvienotās Karalistes izstāšanos. Ja no Apvienotās Karalistes puses tiks prasīts izstāšanās pagarinājums, tad par iespējamo pagarinājumu un nosacījumiem būtu jāvienojas 21.-22.marta Eiropadomei, vienlaikus mums ir svarīgs skaidrs Lielbritānijas valdības piedāvājums tālākiem soļiem "Breksita" sakarā. Izstāšanās gadījumā mēs vēlamies nodrošināt iespējami labvēlīgus nosacījumus Lielbritānijas pilsoņiem Latvijā un sagaidām paritāti attiecībā uz Latvijas valstspiederīgajiem Apvienotajā Karalistē," sacīja Rinkēvičs.

"Vēlos apliecināt, ka Apvienotā Karaliste paliks ciešs sadarbības partneris arī pēc "Breksita"," sarunā uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Viņš arī pateicās par Lielbritānijas pilnvarojumu Gērnsijai uzsākt sarunas par Sociālās drošības līgumu ar Latviju, kas ir nepieciešams sociālo tiesību, tostarp tiesību uz pensiju un citiem sociālās drošības pasākumiem, nodrošināšanai Gērnsijā strādājošajiem Latvijas valstspiederīgajiem.

Tāpat ministrs pateicās par Apvienotās Karalistes militāro klātbūtni Baltijas reģionā un lēmumu to pastiprināt. "Apvienotās Karalistes ieguldījums drošības politikas jomā mūsu reģionā ir īpaši nozīmīgs. Sagaidām, ka ārlietu ministru sanāksme aprīlī Vašingtonā un līderu samits decembrī Londonā apliecinās ciešo transatlantisko saikni un sabiedroto vienprātību par vienlīdzīgāku aizsardzības izdevumu sadalījumu," pauda Rinkēvičs.

Puses arī pārrunāja abu valstu sadarbību Latvijas informatīvās telpas drošības stiprināšanā.

Kā norāda ĀM, Latvija un Apvienotā Karaliste ir uzticami sabiedrotie un partneri, ko vieno cieša sadarbība drošībā, ekonomikā un tirdzniecībā, kā arī kultūrā, izglītībā un citās jomās. Apvienotajā Karalistē uzturas arī lielākā Latvijas diasporas daļa - vairāk nekā 100 000 tautiešu.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments ceturtdien ar 210 balsu vairākumu atbalstīja premjerministres Terēzas Mejas priekšlikumu par "Breksita" atlikšanu.

Rinkēvičs nākamnedēļ aicinās Latvijas Ministru kabinetu atbalstīt "Breksita" datuma pagarinājumu. Viņaprāt, līdz ar izstāšanās perioda pagarināšanu būtu jāaicina Lielbritānija skaidri definēt, kādi ir pagarinājuma mērķi un plānotais rezultāts.

Ministrs sacīja, ka izstāšanās pagarināšanai var būt divi scenāriji. Pirmais būs tad, ja britu parlaments 20.martā ratificēs izstāšanās vienošanos tādu, kāda tā ir. Tādā gadījumā varētu būt nepieciešams tehnisks pagarinājums vēlākais līdz jūlija beigām. Savukārt, ja britu parlaments neratificēs vienošanos, tad pagarinājums varētu būt pat uz vairākiem gadiem, prognozēja Rinkēvičs.