Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Koalīcija sola meklēt risinājumu par sabiedrības iespējām zināt amatpersonu algas

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Koalīcija sola vērtēt iespējas risināt jautājumu par sabiedrības iespējām zināt valsts amatpersonu un darbinieku atalgojumu.

Partiju apvienības "Jaunās Vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" politiķis Mārtiņš Bondars aģentūrai LETA norādīja, ka koalīcijas partiju frakciju vadību pārstāvji ir apsprieduši iespēju meklēt risinājumu šajā jautājumā pēc Satversmes tiesas (ST) sprieduma.

Latkovskis norādīja, ka JV frakcijas deputāti uzskata, ka sabiedrībai ir jāzina budžeta izlietojums arī attiecībā uz valsts amatpersonu un darbinieku atalgojumu. Izņēmumi var būt attiecināmi tikai uz karavīriem un drošības dienestu darbiniekiem, uzskata JV politiķi.

Koalīcijas frakciju vadības pārstāvji apsprieduši iespēju valsts budžeta pieņemšanas laiku izmantot arī tam, lai rūpīgi iepazītos ar ST spriedumu, norādīja politiķis. Iespējams, varētu lūgt Saeimas Juridiskajam birojam analizēt, kādi secinājumi izriet no tiesas sprieduma un kādus soļus parlaments var spert, lai juridiski korekti nonāktu pie risinājuma, ievērojot ST norādīto, skaidroja Latkovskis.

Piemēram, ja izvērtēšanas gaitā tiktu secināts, ka nepieciešami grozījumi Satversmē, tad būtu jautājums, vai Saeimā šādām izmaiņām būtu nepieciešamais divu trešdaļu vairākums, sacīja politiķis, paužot savu personīgo viedokli. Nedz koalīcijā, nedz JV frakcijā neesot apspriesta varbūtība par Satversmes grozījumu nepieciešamību.

JV politiķis, bijušais Saeimas deputāts un iepriekš pieņemto algu publiskošanas grozījumu iniciators Ints Dālderis līdzīgi aģentūrai LETA norādīja, ka JV frakcija atbalsta risinājuma panākšanu un šajā jautājumā tiks gaidīts redzējums arī no koalīcijas partneriem.

Kā ziņots, ST ir atzinusi, ka norma, kas paredz publicēt un vismaz astoņus gadus uzturēt valsts un pašvaldību institūciju mājaslapās informāciju par šo iestāžu amatpersonu un darbinieku atalgojumu, neatbilst Satversmei.

Pēc ST sprieduma normatīvie akti vairs neparedz pienākumu regulāri publicēt amatpersonu atalgojumu ar viņu vārdiem, tāpēc Saeimas deputāti apsver iespēju pilnveidot regulējumu.

Joprojām gan ir spēkā norma, ka publiski ir pieejama informācija par Saeimas deputātu atlīdzību.

Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe norādīja: ja juridiski tas būs iespējams, tad likumā varētu atkārtoti noteikt, ka tiek publicēts valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atalgojums kopā ar vārdiem un uzvārdiem. Lai to izlemtu, šī jautājumā apspriešanai būtu jāpieaicina datu aizsardzības jomas eksperti, sacīja politiķe.

Apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādīja, ka AP iestājas par "saprātīgu caurspīdību", piemēram, AP pārstāvji virza likumu izmaiņas par daudz lielāku atklātību valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbības ziņu publiskošanā, tostarp par atalgojumiem un lēmumiem.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka ST spriedums tiks pārrunāts frakcijā. Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava norādīja, ka, ja tiktu rosināts pieņemt līdzīgu regulējumu par valsts un pašvaldību amatpersonu atalgojuma, izņemot drošības iestāžu darbiniekus, atklātību, viņš to atbalstītu. Politiķis arī neredz iemeslu, kāpēc nacionālā apvienība to nevarētu atbalstīt.

"KPV LV" deputāts, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens norādīja, ka partijas frakcijas sēdē šis jautājums pašlaik nav apspriests. Politiķis personīgi atbalstītu atkārtoti likumā noteikt pienākumu publiskot valsts un pašvaldības darbinieku vārdus un uzvārdus un attiecīgo atalgojumu. Būdams pašvaldības opozīcijas deputāts, Ģirģens esot pārliecinājies, ka šī sistēma ir noderīga un palīdz uzzināt informāciju par pašvaldības izdevumiem.