Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Politiķi: Simtgades svinību nauda ir iztērēta, vēža ārstēšanai vairs nav, ko novirzīt

© f64

Simtgades svinībām paredzēto līdzekļu novirzīšana vēža ārstēšanai vairs nav iespējama, šodien Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē norādīja priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP).

Viņš norādīja, ka pēc būtības komisija atbalsta to, ka veselības nozarē, tajā skaitā vēža ārstēšanai būtu nepieciešami daudz lielāki līdzekļi, tomēr Simtgades svinībām paredzēto naudu pārdalīt vairs nevar.

"Veselības aprūpei kopumā, tajā skaitā vēža ārstēšanai, finansējums ir krietni par mazu. Nākamajos gados ir jāapzinās, ka šai nozarei ir būtiski jāpalielina finansējums - gribam vai nē," piebilda Bondars.

"Ņemot vērā to, ka iniciatīva bija iesniegta pērn novembra sākumā, finansējums simtgades svinībām jau tika atvēlēts. Tas nozīmē, ka nauda ir iztērēta un neko pārdalīt nav iespējams. Jārūpējas par to, lai veselības aprūpes budžets tiktu palielināts un vēža pacienti saņemt lielāku finansējumu," teica komisijas priekšsēdētājs.

Sēdē darba iemeslu dēļ nebija ieradies iniciatīvas autors Aurels Alvils Puričs, taču tika uzklausīts portāla "Manabalss.lv" pārstāvis Didzis Meļķis, kurš skaidroja, ka viņš nepārstāv konkrēto ierosinājumu, bet sēdes sākumā aicināja izskatīt priekšlikumu pēc būtības.

Komisijas deputāts Mārtiņš Šteins (AP) minēja, ka nepareizi pretnostatīt veselības nozari kultūras nozarei. "Ja šādā veidā sāksim pretnostatīt nozares, tad es baidos, ka iebrauksim lielā grāvī. Veselības nozare nav vienīgā, kur ir problēmas. Mēs varētu bedrainos ceļus nolikt pretī kādai citai nozarei un savākt parakstus," teica deputāts.

Kā ziņots, iniciatīva portālā "Manabalss.lv" tika ievietota 2017.gada 29.novembrī, un līdz pērnā gada 18.augustam iniciatīva savāca 10 815 Latvijas iedzīvotāju parakstus.

Iniciatīvas autors norāda, ka Latvijai vajadzētu ņemt piemēru no Ziemeļvalstu kaimiņiem par prātīgu līdzekļu izlietošanu simtgades svinībām. Viņaprāt, izvērtējot un izanalizējot katra pasākuma un projekta lietderīgumu un saistību ar simtgades svinībām, atradīsies finansējums, ko novirzīt iepriekšminētajam mērķim.

"Piedāvāju izvērtēt un samazināt Latvijas simtgades svinību tēriņus no valsts budžeta un finansējuma piešķiršanu onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai, lai nerastos apstākļi, ka cilvēki ir spiesti nonākt bezizejā līdzekļu trūkuma dēļ un lūgt ziedot vai aizņemties milzīgas summas no dažādiem aizdevējiem, lai iegūtu nepieciešamās zāles, terapijas un citas lietas," norādīts pieteikumā.