Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Gada laikā no kompensācijas par asins ziedošanu atteicies ļoti mazs skaits donoru

© Eduards Dundurs/F64 Photo Agency

Gada laikā no kompensācijas par asins ziedošanu donori atteikušies 592 reizes, kas ir 1,14% no kopējā donāciju skaita 2018.gadā, informēja Valsts asinsdonoru centra (VADC) pārstāvis Jānis Vecvagars.

Pērn 27.februārī, stājoties spēkā grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, tika noteikts, ka turpmāk donoram ir tiesības atteikties no kompensācijas par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai. Kā norāda Vecvagars, ar šiem grozījumiem tika sperti pirmie soļi pretim bezatlīdzības donoru kustības ieviešanai Latvijā.

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka kompensācija par asins ziedošanu ir 4,27 eiro. No kompensāciju atteikumiem VADC budžeta ietaupījums ir 2528 eiro, kuri tiks novirzīti donoru kustības veicināšanas pasākumiem. Pērn VADC asins donoriem kompensācijās par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai izmaksāja 222 787 eiro.

Vecvagars arī informēja, ka šodien iepazīšanās vizītē VADC apmeklēja veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Ministre vizītes laikā ziedoja asinis, iepazinās ar VADC darba specifiku, aplūkoja jaunās iekārtās asins paraugu testēšanai Skrīninga nodaļā, kā arī pārrunāja aktuālos jautājumus, tajā skaitā VADC virzību uz bezatlīdzības donoru kustību.