Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Kura partija Latvijā var lepoties ar lielāko biedru skaitu?

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

No Latvijas politiskajām partijām biedru skaita ziņā viskuplākā ir "Vienotība", bet tai seko attiecīgi Latvijas zemnieku savienība (LZS) un Jaunā konservatīvā partija (JKP), liecina Uzņēmumu reģistrā (UR) iesniegtie partiju dati.

No 61 Latvijā reģistrētās politiskās partijas reģistrus Uzņēmumu reģistrā (UR) iesniegušas vien 30, aģentūru LETA informēja UR.

Visām partijām biedru reģistri UR bija jāiesniedz līdz šā gada 1.martam.

Kopumā UR partiju reģistrā minēta 81 partija, tomēr 20 partijām sākts likvidācijas process, līdz ar to par aktīvām uzskatāma 61 partija.

No partiju sniegtajiem datiem UR izriet, ka visvairāk biedru ir partijai "Vienotība" - 2165, kam ar 1489 biedriem seko LZS un JKP - ar 1074 biedriem. Pārējo partiju biedru skaits ir zem 1000.

Biedru skaita ziņā ceturtā lielākā ir partija "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" ar 987 biedriem, kam seko Latvijas Zaļā partija ar 909 biedriem.

Partija "Latvijas Krievu savienība" iesniegusi datus par 687 biedriem, tai ar 613 biedriem seko "Progresīvie", ar 564 partija "Gods kalpot Rīgai", savukārt partijai "Kustība Par!" ir 548 biedri, bet "Latvijas attīstībai" - 524 biedri. Partijai "No sirds Latvijai" ir 474 biedri.

No 13.Saeimā ievēlētajām partijām reģistrus nav iesniegušas "Saskaņa" un "KPV LV".

LETA jau rakstīja, ka 2013.gada 27.novembrī stājās spēkā grozījumi Politisko partiju likumā, kas paredz, ka visām partijām līdz 1.martam UR ir jāiesniedz partijas biedru reģistri.

Tāpat ziņots, ka Saeima 2016.gada oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Šķīrējtiesu likumā, kas tostarp nosaka pienākumu šķīrējtiesām pierādīt pašu tiesu un to šķīrējtiesnešu saraksta atbilstību Šķīrējtiesu likumā noteiktajām prasībām.