Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Premjers prognozē, vai valdība atbalstīs Linkaita piedāvātās idejas taksometru biznesa sakārtošanai

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Valdība 5.marta sēdē atbalstīs satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) piedāvātajiem risinājumiem problemātiskajai situācijai, kas ir izveidojusies Rīgas lidostā taksometru jomā, šodien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem prognozēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers ar īsu piemēru ilustrēja, ka risinājums tiek piedāvāts situācijai, kad ārzemju tūristiem pašlaik nav iespējams noteikt, vai par braucienu uz Rīgas centru ir jāmaksā desmit vai 50 eiro.

Tāpat otrdien valdība skatīs Linkaita ziņojumu par dzelzceļa elektrifikācijas jautājumu. Valdībai rītdienas sēdē lēmums nebūs jāpieņem, bet notiks diskusija par satiksmes ministra redzējumu par dzelzceļa elektrifikāciju.

Ministru kabineta darba kārtība liecina, ka valdība 5.martā izskatīs Linkaita piedāvātos grozījumus Autopārvadājumu likumā, kas paredz stingrākus noteikumus taksometru nozarē.

Satiksmes ministrijas piedāvātie grozījumi cita starpā konkrēti definēs, ka mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību iespējams izsaukt taksometru ar balto numuru, ir nevis parastas interneta platformas, bet komersanti, kas sniedz taksometra pakalpojumus. Tas nozīmēs, ka uz mobilajām aplikācijām attieksies reģistrēšanas nosacījumi un platformai būs jāpakļaujas noteiktām prasībām un kontrolēm.

Tāpat regulējums taksometru pakalpojumu sniedzējiem paredzēs paaugstinātas prasības pie starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektiem - lidostas, autoostas, dzelzceļa stacijas un ostas. Taksometru kompānijām būs iespēja noteikt konkrētu pārvadājuma cenu no šiem infrastruktūras objektiem. Pasažieris norēķinu varēs veikt arī ar īpašu kuponu, ko būs iespēja iegādāties vai nu tam paredzētā interneta vietnē vai tirdzniecības vietās konkrētajos objektos.

Regulējums ierobežos arī pārvadātāju iespējas krāpties, fiktīvi piemērojot klientiem atlaides. "Kontrolējošās institūcijas kā regulāru praksi taksometru jomā ir fiksējušas atlaižu piešķiršanu 99% apmērā, kaut gan realitātē klientam atlaide nav piemērota vispār. Pārvadātājs pēc brauciena veic manipulācijas ar skaitītāju, klienta veikto apmaksu oficiāli nereģistrējot. Jaunajos noteikumos tiks iestrādāts atlaides slieksnis 50% apmērā un to varēs piemērot tikai pirms brauciena uzsākšanas," informēja ministrijā.

Regulējumā tiks iekļauta vēl viena norma klienta aizsardzībai, proti, pasažierim būs tiesības nemaksāt par braucienu, ja taksometra vadītājs nebūs ieslēdzis skaitītāju un par braucienu atteiksies izsniegt čeku. Tāpat pasažierim būs tiesības nemaksāt par braucienu, ja pārvadātājs nebūs ieslēdzis tīmekļvietni vai mobilo lietotni tiešsaistes režīmā, veicot komercpārvadājumu ar vieglo automobili.

Izmaiņas Autopārvadājumu likumā paredzēts apstiprināt līdz šā gada 1.maijam.