ZZS sola Eiropas Parlamentā cīnīties par atbalstu reemigrācijai 

© f64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) Eiropas Parlamentā (EP) plāno strādāt arī pie Eiropas Savienības (ES) atbalsta nodrošināšanas uzņēmējdarbībai laukos un reemigrācijas veicināšanai, pirmdien EP priekšvēlēšanu kampaņas prezentācijas pasākumā norādīja ZZS pārstāvji.

Šodien tika arī pavēstīts, ka ZZS līderi EP vēlēšanās būs Saeimas deputāti, bijušie ministri Dana Reizniece-Ozola un Raimonds Bergmanis, kā arī bijušais Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

Tālāk sarakstā sekos Daugavpils universitātes prorektors Arvīds Barševskis, Saeimas deputāts Viktors Valainis un Latvijas Nedzirdīgo savienības sociālo pakalpojumu nodaļas vadītājs Edgars Vorslovs, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas Institūta vadītāja Ņina Linde, žurnāla "Vides Vēstis" redaktore Anitra Tooma un biznesa menedžere Anna Poindere.

No ZZS uz EP kandidēs arī Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, bijušais deputāts Guntis Kalniņš, students Mārtiņš Toms Stakss, Jēkabpils pašvaldības vadītāja vietniece Līga Kļaviņa, par projektu vadību Valsts izglītības attīstības aģentūrā atbildīgais Artūrs Strautmanis, uzņēmēja Harita Tohme un Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Priekšvēlēšanu kampaņas prezentācijā Reizniece-Ozola norādīja, ka Eiropai ir jābūt vienlīdz stiprai gan tās centrā, gan reģionos un ES ir jābalstās kopīgās vērtībās. Taču pašlaik, viņasprāt, ir izjaukts vai nav pietiekoši izveidots dabiskais līdzsvars, kā rezultātā Eiropas centrālajos reģionos ir labāks dzīves līmenis nekā citos. Tāpat Latvijā ir redzama nevienlīdzība starp Rīgu un pārējo Latviju, atzīmēja politiķe.

Latvijai ir jāpiedalās, jābūt spēcīgi un atbilstoši pārstāvētai, kad lēmumi tiek pieņemti Briselē, pauda Reizniece-Ozola. Viņa norādīja, ka ZZS atbalsta vienotu Eiropu, kas var ieviest kopīgu sociālo politiku. Reizē viņa uzskata, ka Latvijai ir nepieciešami vēl 30 gadi, lai sasniegtu pašreizējo Vācijas labklājības līmeni.

Politiskā spēka programmā akcents likts arī uz zaļu Eiropu, esot līderei vides un klimata mērķu sasniegšanā. Reizniece-Ozola norādīja, ka nepieciešams atbalsts no Kohēzijas fonda līdzekļiem reemigrācijas atbalstam, kā arī pabalsts uzkrājuma veidošanai pēc bērna piedzimšanas. Tāpat ZZS iestāsies par ""ātro kredītu" sērgas" ierobežošanu ES līmenī, kā arī par kriptovalūtu regulējumu un cīņu ar nodokļu "oāzēm", pauda politiķe.

Saeimas deputāte uzsvēra, ka politiskais spēks panāks, ka Eiropas Komisija nesēž "stikla kalnā", bet iesaistās strukturālo reformu procesā dalībvalstīs. Tāpat ZZS iestāsies par autoritāru režīmu kontrolētu mediju darbības ierobežošanu ES līmenī, akcentēja politiķe.

Bergmanis kā vienu no prioritātēm minēja atbalstu ģimenei kā vērtībai Eiropas līmenī, kas ir pēctecības pamatā.

Savukārt Arnītis norādīja, ka ES finansiāli ir jādod iespēja, pirmkārt, jauniešiem un arī jebkuram, kas vēlas doties uz laukiem, lai nodarbotos ar lauksaimniecību un cita veida uzņēmējdarbību.

EP vēlēšanas notiks maija nogalē.

Politika

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.