Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Dombrovska galvenais mērķis būtu kļūt par Latvijas premjeru

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Darbs Eiropas Parlamentā (EP) būtu bijis kā pārejas periods, jo galvenais mērķis būtu kļūt par Latvijas premjeru un izveidot patieso veiksmes stāstu, intervijā atzina Vjačeslavs Dombrovskis, kurš iepriekš tika virzīts kā partijas "Saskaņa" saraksta līderis gaidāmajās EP vēlēšanās.

Intervijā viņš skaidroja, ka labprāt strādātu komitejās, kas saistītas ar darbu ar Eiropas biznesu. Strādājot EP viņam būtu iespēja personīgi iepazīties ar Eiropas lielo biznesu, lai pēc tam to pārliecinātu par nepieciešamību investēt Latvijā.

Taujāts, kādēļ "Saskaņai" vēlēšanās līdz šim nav gājis spīdoši, Dombrovskis norādīja, ka atturēsies komentēt konkrētu personu iepriekš pieņemtus lēmumus, ņemot vērā faktu, ka par "Saskaņas" biedru viņš kļuvis nesen. "Ko un kāpēc partija darīja pirms tam, man nebūtu korekti komentēt. Kopumā domāju, ka neteikšu neko jaunu - no Latvijas un citu valstu pieredzes ir redzams, ka vēlētāji par EP kandidātiem lēmumus pieņem citādāk nekā nacionālajās vēlēšanās," teica politiķis.

Viņaprāt, EP ievēl daudz citādākus cilvēkus, nekā vēlētāji vēlētos redzēt nacionālajā līmenī, un "Saskaņas" vēlētājs vēsturiski EP vēlēšanās esot bijis salīdzinoši neaktīvs. Komentējot to, vai gaidāmajās vēlēšanās šī aktivitāte varētu mainīties, Dombrovskis pauda pārliecību, ka "Saskaņa" spēs pārliecināt partijas vēlētāju un izskaidrot, ka tas, kāda ir tās pārstāvniecība EP, ir svarīgi.

"Tas ir svarīgi, jo citādāk mēs atdodam laukumu tiem cilvēkiem, kas īsteno dezinformāciju par to, kas ir "Saskaņa" un kādi ir tās mērķi un plāni. "Saskaņa" tiek pozicionēta kā prokremliska partija, kurai ir tiešā telefona līnija ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un kura vēlas atgriezt Latviju atpakaļ kādā jaunajā komunismā vai PSRS. Es sapratu, ka, lai to nepieļautu, ir nepieciešams aizstāvēt un paust savu pozīciju arī EP un līdz šim tas netika darīts," uzsvēra politiķis.

Viņš skaidroja, ka EP un pārstāvniecība tajā "Saskaņai" nav nekas kritisks. Tas drīzāk ir tas, kas padarot partiju spēcīgāku. Ja partijā ir balsis EP, tas dod perspektīvu tam, kas notiek Latvijā un tas ir būtiski, lai paceltu "Saskaņu" augstākā līmenī.

"Visu cieņu tiem ievēlētajiem kandidātiem, bet drīzāk tie, kas bija ievēlēti, tajā skaitā ar krievvalodīgo vēlētāju atbalstu, bija cilvēki, kas ne tikai nepalīdzēja ar negatīvā tēla veidošanu, bet varbūt pat palīdzēja ar to. Kāpēc tam pašam Andrejam Mamikinam vajadzēja braukt pie Sīrijas prezidenta Bašara al Asada un teju vai bučoties. Tas, protams, nepalīdz veidot "Saskaņas" tēlu," pārliecību pauda Dombrovskis.

Taujāts, par kādām Latvijas valsts un iedzīvotāju interesēm "Saskaņa" apņemas iestāties darbā EP, viņš norādīja, ka partijas intereses ir Latvijas tautas intereses. Galvenās prioritātes esot nepieļaut būtisku kohēzijas samazinājumu. Tāpat svarīgi ir tiešmaksājumi lauksaimniekiem un būtiski arī neļaut dezinformēt Eiropu par to, kas ir "Saskaņa" un, kas ir "Saskaņas" krievvalodīgais vēlētājs.

Dombrovskim tiekot ievēlētam EP, krievvalodīgo tiesību jautājumi nebūtu bijusi viņa galvenā prioritāte, taču tā būtu bijusi viena no prioritātēm. Viņaprāt, neviens cits etnisko jautājumu Latvijas vietā nerisinās un mājasdarbi esot arī "Saskaņai". Pēc politiķa domām, etniskais jautājums atrisināsies tad, kad latvisko partiju vidū parādīsies īsti politiski līderi, proti, cilvēki, kuru dienaskārtībā būs panākt reālas lietas tautsaimniecībā - paaugstināt pensijas un panākt ekonomisko izaugsmi.

"Šo jautājumu varēs atrisināt, kad šie cilvēki skatīsies uz krievvalodīgajiem kā uz resursu un nepieciešamu daļu tam, lai visu panāktu, un ka ikviens valsts iedzīvotājs ir svarīgs, lai panāktu šos mērķus. Šobrīd diemžēl ir vāji politiķi, kuri cenšas noturēties pie varas šķeļot cilvēkus, ejot vieglāko ceļu. Negribētu ļaut tām partijām, kuras sevi sauc par eiropeiskām partijām, mānīt savus kolēģus Eiropā, ka viņi ir lieli Eiropas vērtību aizstāvji, jo viņi tādi nav. Cilvēki, kas iet kopā ar Ungārijas premjera Viktora Orbāna partijām, sevi par šādiem uzskatīt nevar," pārliecību pauda Dombrovskis.

Viņaprāt, bīstama tendence Austrumeiropā, ko saskatot arī Eiropa, esot tā, ka radikālas un populistiskas partijas kļūs arvien populārākas. "Tas ir risks, ka Latvija arī ies tā saucamo Orbāna ceļu. Ja paskatāmies, kas ir noticis šajās Saeimas vēlēšanās, tad redzam, ka tuvu pie puses no Saeimas ir radikāli nacionālas un populistiskas partijas. Tā ir bīstama tendence. Ir bīstami un tuvredzīgi, ka partijas, kuras sevi pozicionē kā proeiropeiskas partijas, ir izveidojušas savienību ar Orbāna ceļa partijām. Tā ir spēle ar uguni," teica politiķis.